Erfgoedobject 'out of office': workshop Art handling en transport

De tweedaagse workshop 'Art-handling en transport' op 27 & 28 juni geeft tekst en uitleg bij het praktisch verpakken en transporteren van erfgoedobjecten. Na afloop van deze workshop zal u de juiste vragen weten te stellen om een transport of bruikleen tot een goed en object-veilig einde te brengen.

Object- en mens-veilig transporteren

Wat zijn de mogelijke risico's, zowel voor het object als voor de mens, en waarvoor dienen de verschillende materialen die als verpakkingsmateriaal worden gebruikt? Hoe zit het met de gevoeligheden van een object en hoe begin je aan een conditierapportage? We bekijken de verschillende soorten transportkisten, samen met hun voor- en nadelen. Ook duurzaamheid komt aan bod, met bv. tips voor het hergebruiken van kisten.

Nog een bijzonder aandachtspunt dat tijdens de vorming aan bod komt, is de vraag wat u zelf kan doen en wat u toch beter kan laten doen door een externe firma. Als u het zelf kan/doet, hoe richt u dan uw transportvoertuig zo optimaal mogelijk in? Wat moet er altijd in de laadruimte aanwezig zijn en wat zeker niet? Ook het maken van een planning, het bepalen van de meest optimale route en de specifieke verantwoordelijkheden bij het koerieren worden uitgelicht, samen met nog zoveel andere thema's.

Handen uit de mouwen!

De workshop wordt gespreid over twee volle dagen en vindt plaats op 27 en 28 juni 2017 (telkens van 9.00 tot 16.00 uur), waarbij de aangeboden informatie steeds dynamisch met de praktijk verweven wordt. Tijdens deze tweedaagse laten we op verschillende momenten de praktijkervaring aan het woord. Maar u zal zelf ook de handen uit de mouwen mogen steken om de diverse zaken die werden uitgelicht meteen in de praktijk toe te passen.

Deze workshop is onderdeel van het traject Erfgoedobject ‘out of office’ en wordt in samenwerking georganiseerd door FARO, Erfgoedsite Tienen en Helicon Conservation Support bv.

Alle praktische informatie over de workshop vindt u hier, waar u zich ook kan inschrijven.

Julie Lambrechts