Een nieuwe richtlijn omtrent uv-meting

Canadian Conservation Institute publiceerde onlangs een CCI Note 2/2 over een nieuwe richtlijn inzake het meten van uv-stralingen. Voor het berekenen van de belichtingsdosis waaraan een object wordt blootgesteld, kan er beter gebruik gemaakt worden van microWatt/m² in plaats van de standaard microWatt/lumen.

MicroWatt/lumen drukt de hoeveelheid uv-straling uit die een lichtbron uitstraalt op een object en geeft een minder correct beeld over de belichtingsdosis waaraan het object is blootgesteld. MicroWatt/m² geeft weer in hoeverre een object (in zijn oppervlak) blootgesteld wordt aan licht.

De nieuwe richtlijn omtrent de belichtingsdosis van een lichtbron voor het beperken van lichtschade door uv-straling wordt dan:

Thompson (1978)Saunders (1989)
75 microWatt per lumen10 microWatt per lumen
3,8 microWatt per m² bij 50lux0,5 microWatt per m² bij 50 lux
15 microWatt per m² bij 200lux2 microWatt per m² bij 200 lux

Een belichtingsdosis berekent u op dezelfde manier als bij lichtsterkte, in dit geval: absolute uv-sterkte x duur van de blootstelling/verlichting.

In VerzekerDe Bewaring en op de Depotwijzer vindt u meer uitleg over het schadelijk effect van licht, de aanbevolen richtlijnen, het meten van licht en de schade ervan en de maatregelingen die ondernomen kunnen worden om aan de aanbevolen richtlijnen te kunnen voldoen.

 

Julie Lambrechts