Dendrochronologie en erfgoedonderzoek

Boom met jaarringen

Het Agentschap Onroerend Erfgoed publiceerde onlangs een nieuwe handleiding die ook voor cultureel-erfgoedwerkers zeer nuttig kan zijn. In 'Dendrochronologie en erfgoedonderzoek' legt Kristof Haneca haarfijn uit waarom het onderzoek van hout ook voor erfgoedwerkers van belang kan zijn.

Hout is, in de context van erfgoedstudies, nog te vaak een ondergewaardeerde studiebron. Hoewel dendrochronologie binnen de natuurwetenschappen een sterk uitgebouwd onderzoeksdomein is en het ook daarbuiten vele praktische toepassingen kent, is lang nog niet iedereen in de erfgoedwereld (zowel roerend als onroerend) zich ten volle bewust van de mogelijkheden van deze onderzoeksdiscipline.

Cover Dendrochronologie en erfgoedonderzoek

Deze handleiding probeert daar alvast wat aan te doen. Haneca legt helder en kort uit wat dendrochronologie is, waarvoor het zoal kan gebruikt worden en waar u op moet letten bij het nemen en bewaren van stalen. Er wordt ook aandacht besteed aan de informatie die minimaal aanwezig moet zijn alvorens u een staal kan overdragen aan een specialist voor verder onderzoek. Tot slot volgt nog een bijdrage over het meten en analyseren van gegevens en de manier waarop het onderzoek correct kan gerapporteerd worden.

'Dendrochronologie en erfgoedonderzoek' is door zijn bondige opbouw en vele foto's een absolute aanrader voor iedereen die met hout in contact komt.

De handleiding kan worden gedownload via de website van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Julie Lambrechts