Burgundian Black: zomerschool over historische recepten van pigmenten en kleurstoffen

Zomerschool Burgundian Black

Burgundian Black, de zomerschool van ROOHTS (Research on the Origins Of Historical Techniques), is een achtdaags programma dat van 29 juni tot en met 7 juli 2020 wordt aangeboden door de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Tijdens deze zomerschool verwerft u de vaardigheden die nodig zijn om historische recepten die handelen over het zwart verven van textiel en het maken van zwarte pigmenten te lezen, begrijpen, interpreteren en reconstrueren.

Het programma

De lesdagen omvatten een theoretisch ochtendgedeelte, gevolgd door praktijksessies in de namiddag. Na een algemene inleiding over historische materialen, technieken, kennisoverdracht en -interpretatie maakt u kennis met materiaaltechnisch onderzoek en analyse via bronnen en recepten die relevant zijn voor de studie van zwart gekleurd textiel en zwarte pigmenten uit pre-industrieel Noordwest-Europa.

Aan de hand van een aantal hoorcolleges verneemt u meer over recepten en protocollen, en de moeilijkheden die verbonden zijn aan het lezen en interpreteren, zoals dubbelzinnigheden met betrekking tot de procedures, materialen en de nomenclatuur van de ingrediënten. Tijdens het praktische deel van de zomerschool werkt u in duo en beoefent u verschillende technieken zoals het zwart kleuren van textiel en het maken van zwarte pigmenten.

Als aanvulling bij de hoorcolleges en het practicum staat er ook een diner in Antwerpen en een bezoek met rondleiding aan de tentoonstelling Back2Black in het Museum Hof van Busleyden te Mechelen op het programma.

Het klinkt u misschien bekend in de oren? Dat is zeer goed mogelijk, want de zomerschool is na een succesvolle eerste editie vorig jaar in 2020 aan een nieuwe uitgave toe. 

 


De zomerschool wordt mee gerealiseerd door de Universiteit van Amsterdam, Museum Hof Van Busleyden, Rijkserfgoedlaboratorium – Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland, European Research Council / Artechne (Universiteit Utrecht), Stad Antwerpen en KULeuven.

Interesse? Neem zeker een kijkje op de website van de UA voor meer informatie. Inschrijven kan tot 15 april.

Foto: Historische recepten van zwarte kleurstoffen, inkten en verven (c) Natalia Ortega Saez en Vincent Cattersel, Universiteit Antwerpen

Julie Lambrechts