Preventieplan treedt in werking in het Louvre

Naar aanleiding van de wateroverlast in Parijs sloten het Louvre en het Musée d'Orsay afgelopen vrijdag (3 juni) de deuren. Toen het water van de Seine donderdag de drempel van 5,08 meter overschreed trad in het Louvre het calamiteitenplan voor wateroverlast (Plan de Prévention des Risques d’Inondation of PPRI) in werking. Het op voorhand vastleggen van deze drempelwaarde in het calamiteitenplan, geeft het museum 72 uur om te reageren vooraleer het water de museummuren bereikt. Het PPRI van het Louvre kadert in een bredere preventieve werking rond wateroverlast die het Louvre sinds 2002 ontwikkelt, bestaande uit:

  • de oprichting van een cel risicopreventie;
  • het dagelijks monitoren van het waterniveau van de Seine door de brandweer;
  • de opmaak van lijsten van kunstwerken die bij wateroverlast naar hogere verdiepingen van het museum moeten overgebracht worden;
  • regelmatige crisisoefeningen met het personeel;
  • de installatie van de waterpompen en andere maatregelen die de verspreiding van het water vertragen;
  • de uitbouw van een depot voor noodopvang van collecties in Liévin.


Ook in het Musée d'Orsay trad vrijdag een veiligheidsprotocol in werking en werden onder andere de ventilatieroosters gesloten om te voorkomen dat hierdoor water naar binnen kan stromen. Het Louvre en d'Orsay blijven zeker nog gesloten tot en met dinsdag 7 juni. De crisiscel van het Louvre blijft in real time de verdere ontwikkeling van het waterpeil van de Seine opvolgen. Elders in Frankrijk raakten ook beroemde kastelen zoals dat van Chambord geïsoleerd door water. Meer informatie over de preventieve aanpak van de wateroverlast in het Louvre vindt u onder andere terug op hun Facebookpagina. In 2015 maakten ze hierover ook onderstaande video.

Bronnen: Facebookpagina Louvre, Facebookpagina depotwijzer.be, De Volkskrant

Le musée du Louvre face au risque d'inondation
Jürgen Vanhoutte