Nieuw superdepot van het Rijksmuseum en drie andere musea komt in Amersfoort

In Amersfoort komt een nieuw depot waarin op termijn objecten van het Rijksmuseum Amsterdam, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis het Loo en de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed (RCE) worden ondergebracht. Het krijgt de naam Collectiecentrum Nederland en zal meer dan 675.000 kunstwerken herbergen. Volgens de planning wordt het gebouw in 2020 in gebruik genomen.

Het nieuwe gebouw zal vier verdiepingen tellen en ruim 30.000 vierkante meter in beslag nemen, "zo'n vijf voetbalvelden van kunst en erfgoed", becijferde architect Jan Pesman (cepezed) voor De Volkskrant. Door hun collecties in één gezamenlijk depot op te slaan, willen de betrokken instellingen in eerste instantie kostenbesparend en efficiënter gaan werken.

Het Rijksmuseum is de opdrachtgever voor het nieuwe depot en wordt ook de eigenaar en beheerder. Het museum had behoefte aan een nieuwe opslagplaats omdat het huurcontract van zijn depot in Lelystad in 2019 afloopt. Het zou een te forse investering vergen om dat naar het hedendaagse niveau van duurzaamheid en klimatologie te brengen, dus werd voor een nieuwbouwproject gekozen. De drie andere instellingen sloten zich bij de depotplannen van het Rijks aan uit kostenoverwegingen en efficiëntie. Vijf architectenbureaus dongen mee naar de opdracht. Uiteindelijk werd een ontwerpteam geselecteerd bestaande uit het Delftse architectenbureau cepezed en de adviesbureaus ABT, Valstar Simonis en Peutz. Cepezed ontwierp ook het eerder dit jaar in gebruik genomen Collectiecentrum van Filmmuseum Eye in Amsterdam.

Over de locatie van het Collectiecentrum Nederland is grondig nagedacht. Het nieuwe depot komt in de Amersfoortse wijk Vathorst, vlakbij de snelweg met het oog op de vele transporten van stukken die worden geëxposeerd of uitgeleend. "De schatkamer van Nederland komt in het hart van Nederland", aldus Taco Dibbits, directeur Collecties van het Rijksmuseum. De relatief hoge ligging van Amersfoort zorgt er bovendien voor dat eventuele overstromingen geen gevaar opleveren. Het depot zal slechts sporadisch voor het grote publiek toegankelijk zijn, maar vooral fungeren als studiecentrum voor onderzoekers en studenten. Hoeveel het nieuwe complex gaat kosten is voorlopig niet bekend.

Bron: 'Nieuw superdepot Rijksmuseum komt in Amersfoort', De Volkskrant, 26 mei 2016

Foto: ontwerp van het Collectiecentrum Nederland in Amersfoort, het nieuwe gezamenlijke depot van het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis het Loo en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (c) Cepezed.

Jürgen Vanhoutte