Kennis van overheidsopdrachten: geen overbodige luxe

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) kan ervan meespreken: de wet op de overheidsopdrachten is geen vodje papier. Daarom biedt FARO voor de cultureel-erfgoedsector op 23 november hierover een infosessie aan.

De minister wilde het advocatenkantoor Clifford Chance inschakelen om het dossier van staatssteun in de luchtvaartsector te begeleiden. De Inspectie van Financiën had daar vragen bij: er is immers geen publieke aanbesteding gebeurd, waarbij aan verschillende advocatenkantoren gevraagd werd om een offerte te maken. Elke (grote) overheidsopdracht moet immers transparant gebeuren. De opdracht werd ondertussen geschorst, en de Inspectie van Financiën voert een onderzoek over de samenwerking met het kantoor.

De wet op de overheidsopdrachten is niet enkel voor overheden, maar ook voor verenigingen uiterst relevant. Zij worden onder bepaalde voorwaarden ook beschouwd als ‘aanbestedende overheden’. Om de eerlijke mededinging te waarborgen moeten ook zij bepaalde administratieve spelregels hanteren bij de bestelling van diensten, leveringen of werken. Daarom biedt FARO voor de cultureel-erfgoedsector op 23 november hierover een infosessie aan, met als docent Marijke Houba. Zij is sinds 2001 juridisch adviseur in overheidsopdrachten en heeft een ruime praktijkervaring opgebouwd.

We voorzien een hele dag om de belangrijkste aspecten van een aanbestedingsprocedure toe te lichten. Komen aan bod: terminologie, algemene principes, toepassingsgebied (in het bijzonder onder welke voorwaarden een vzw de aanbestedingsregels moet toepassen). Daarnaast zullen we het ook hebben over soorten procedures en de verschillende te doorlopen stappen van een aanbestedingsprocedure, met bijzondere aandacht voor de opmaak van een bestek en de evaluatie van offertes. Naast de theorie worden ook praktische voorbeelden, richtlijnen en tips meegegeven en is er natuurlijk ruimte voor vragen. De deelnemers ontvangen een uitgebreide presentatie en een documentatiebundel.

Schrijf vandaag nog in!

Jeroen Walterus