De Vlaamse Erfgoedbibliotheek boven de doopvont gehouden

Op 24 september werd de vzw ‘de Vlaamse Erfgoedbibliotheek' boven de doopvont gehouden. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek (VEB) is een samenwerkingsverband tussen zes Vlaamse erfgoedbibliotheken: de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de Universiteitsbibliotheek Antwerpen, de Stadsbibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, de Universiteitsbibliotheek Leuven en de Provinciale Bibliotheek Limburg.

Dit initiatief betekent de definitieve doorstart voor de sector van de erfgoedbibliotheken in Vlaanderen. Het is ook het eindpunt van een beleidsontwikkeling die in 2003 startte met de presentatie van de resultaten van een veldverkenning in opdracht van het kabinet van minister Anciaux om de sector van de bewaarbibliotheken in Vlaanderen in kaart te brengen. Deze pioniersstudie ‘Bewaar(de)bibliotheken in Vlaanderen' (dr. Jeroen Walterus) schetste een beeld van het landschap van de erfgoedbibliotheken in Vlaanderen op dat moment en formuleerde een aantal aanbevelingen voor een beleid rond de Vlaamse erfgoedbibliotheken. In 2005 voerde prof. dr. Ludo Simons in opdracht van Culturele Biografie Vlaanderen (nu FARO) een bijkomend onderzoek uit: ‘Bewaarbibliotheken in Vlaanderen. Ideeën voor een beleid ter zake', dat o.a. de nadruk legde op de oprichting van een wettelijk (decretaal) depot.

Ondertussen formuleerde de Antwerpse ‘Stadsbibliotheek' met de publicatie van een rapport ‘Van Stadsbibliotheek Antwerpen tot Vlaamse Erfgoedbibliotheek' (2002) een strategie om zich te herprofileren als (Vlaamse) erfgoedbibliotheek. Mede onder impuls van An Renard van de Stadsbibliotheek Antwerpen, werd in 2005 het ‘Overlegplatform Bewaarbibliotheken Vlaanderen', later ‘Erfgoedbibliotheken Vlaanderen' opgericht dat het overleg tussen een aantal representatieve erfgoedbibliotheken vorm gaf. Gedurende drie jaren werkte dit ‘consortium' van bewaar- of erfgoedbibliotheken samen aan diverse initiatieven om de sector op de kaart te zetten.

De diverse inspanningen werden opgemerkt en gewaardeerd door het beleid, wat resulteerde in de opname van de ‘Vlaamse Erfgoedbibliotheek' in het nieuwe Erfgoeddecreet (mei 2008). De zes stichtende leden hebben de voorbije maanden een beleidsplan en een begroting opgesteld en de vzw opgericht. De vzw wordt gehuisvest in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. In januari 2009 neemt ‘de VEB' een vliegende start.

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek p/a Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen

Jeroen Walterus