Nieuwe projectresultaten van het Archipelproject

Logo Archipel
Archipel publiceerde de nieuwe projectresultaten van het voorbije kwartaal. De nieuwe golf projectresultaten bevat een handboek en hulpmiddelen voor het digitaliseren van geluid en bewegend beeld. Het gebruik van Creative Commons-licenties in het cultuur- en erfgoedveld werd bestudeerd en er is technische documentatie over de demonstrator van een langetermijnarchief.

De resultaten bevatten een reeks hulpmiddelen voor het digitaliseren van bewegend beeld en geluid. Zo is er een handboek digitaliseren. Dit handboek helpt u bij het maken van een aantal belangrijke keuzes in een digitaliseringsproject. Het bevat informatie over het voorbereiden en uitvoeren van het digitaliseren, gevolgd door de langetermijnarchivering van uw nieuwe digitale audio en video. Samen met dit handboek werd een opensourceplanningstool ontwikkeld voor het plannen en beheren van uw digitaliseringstraject. Tot slot ontwikkelde men presentaties als lesmateriaal over het digitaliseren van geluid en bewegend beeld. Het handboek en de bijhorende hulpmiddelen zijn ontwikkeld door de expertisecentra Packed en eDAVID.
 
De juridische onderzoekers van ICRI onderzochten het gebruik van Creative Commons-licenties in de cultuur- en erfgoedwereld. De bevindingen van dit onderzoek werden neergeschreven in een rapport. Op technisch vlak timmerde Archipel ijverig verder aan de demonstrator van een digitaal langetermijnarchief. De vorderingen zijn gedocumenteerd in teksten over de architectuur van de demonstrator en over identity management. Al deze teksten vindt u op de website van Archipel.
 
Tot slot vestig ik nog even uw aandacht op de verschillende publieksevenementen waarop Archipel aanwezig is in de tweede helft van 2011. Noteer alvast in uw agenda:
  • Het Theaterfestival (25/08-03/09/2011): hier stellen we de ontsluitingsmodule over toneelgeschiedenis voor.
  • Informatie aan Zee (15 en 16/09/2011): op de eerste dag van deze beurs voor het archief- en bibliotheekwezen vinden presentaties plaats over de verschillende deelaspecten van het project.
  • Het slotevenement van Archipel (16/11/2011): we sluiten het project af met een conferentie waarop we de projectresultaten toelichten en vertellen over hoe het na Archipel verder moet met digitale cultuur en erfgoed. Het evenement vindt plaats in deSingel in Antwerpen. Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt.
Jeroen Poppe