Zorgerfgoed in Vlaanderen

Leuvense gasthuizen, ouderlingentehuizen en hospitalen, ca. 1903. © KADOC - KU Leuven

De coronacrisis heeft zorg en welzijn prominent op de agenda geplaatst. Ze heeft de kwetsbaarheid van een samenleving in verandering blootgelegd en meer dan ooit het belang van mentale veerkracht, geestelijk welbevinden en verbinding aangetoond. Dit is geen nieuw thema voor de erfgoedsector: het belang van erfgoed voor welzijn en gezondheid staat al een aantal jaren op de agenda.

Zorgzaam (met) erfgoed

In het webinar Zorgerfgoed in Vlaanderen: (op zoek) naar (een) duurzame oplossing(en) delen KADOC – KU Leuven en Museum Dr. Guislain de eerste resultaten én de uitdagingen van het erfgoedproject Zorgzaam (met) erfgoed.

Er is zowel aandacht voor aspecten van erfgoedzorg (identificatie en ontsluiting van het erfgoed van zorg en welzijn in Vlaanderen) als voor de inzetbaarheid en valorisatiemogelijkheden (in kunst en cultuur, zorg en onderwijs en de brede samenleving). Specialisten uit de erfgoed-, onderzoeks- en zorgsectoren delen hun kennis en ervaringen over zowel theorie als praktijk van zorgerfgoed.

Doelpubliek

Het webinar richt zich tot een breed publiek van erfgoedmedewerkers, mensen uit de zorgsector (therapeuten, zorgverleners, welzijswerkers), het onderwijs- en onderzoeksveld, beleidsmakers, kunstenaars, enz.

Praktisch

Het webinar wordt georganiseerd door Museum Dr. Guislain en KADOC-KU Leuven in samenwerking met FARO. Het vindt online plaats op 8 maart 2022 van 13.00 tot 16.30 uur. Een gedetailleerd overzicht van het programma vindt u in de kalenderrubriek op deze website. Inschrijven is gratis en kan via deze link.

Benieuwd naar meer? Ontdek hoe erfgoedorganisaties kunnen Samenwerken met welzijn op onze Erfgoedwijzer en lees meer over de piloottrajecten Erfgoedcollecties, Gezondheid en Welzijn die FARO opzette samen met partners uit de cultureel-erfgoedsector en de zorgsector. 

Foto: Leuvense gasthuizen, ouderlingentehuizen en hospitalen, ca. 1903. © KADOC - KU Leuven

Jelena Dobbels
Kadoc
Museum Dr. Guislain
zorgerfgoed
erfgoed en welzijn
Webinar