Praktijkuitwisseling over het digitaliseren en ontsluiten van bouwtekeningen

Louis F. Van Hooveld (architect), S.M. De Verbroedering Geraardsbergen, Ontwerp tot veranderingen Feestzaal, 28 april 1923. Collectie Amsab-ISG

Bouwtekeningen behoren tot de meest bevraagde bronnen in archief- en bibliotheekcollecties. Ze worden geconsulteerd door bouwhistorici, architecten, eigenaars, toeristische gidsen … Het ligt voor de hand om zo’n plannencollecties te digitaliseren, maar eenvoudig is dat niet. Door hun groot formaat zijn bouwtekeningen lastig te manipuleren, zeker als de documenten opgeplooid of op rol worden bewaard. Daarnaast stelt hun digitalisering specifieke eisen aan de apparatuur die wordt gebruikt.

Bouwtekeningen: roerend en onroerend erfgoed gemapt en gelinkt

Collectie Amsab-ISG

In 2020-2021 digitaliseerde Amsab-ISG i.s.m. ADVN en Liberas en met de steun van de Vlaamse overheid een rijke verzameling bouwtekeningen uit hun collecties binnen het project Bouwtekeningen: roerend en onroerend erfgoed gemapt en gelinkt.

Tijdens het project werd via een Klankbordgroep Bouwtekeningen informatie uitgewisseld met andere geïnteresseerde erfgoedorganisaties. Als afsluiter van het project organiseren Amsab-ISG en het Vlaams Architectuurinstituut een webinar om verschillende praktijken en ervaringen over dit thema uit te wisselen met de brede erfgoedsector.

Benieuwd hoe zo’n bouwplannen gedigitaliseerd worden? En hoe bij de ontsluiting gebruik kan gemaakt worden van International Image Interoperability Framework (IIIF) en Linked Open Data? Tijdens het webinar wordt onder meer ingegaan op de voorbereiding van een collectie bouwtekeningen voor digitalisering, de technische uitdagingen, de organisatie van de kwaliteitscontrole en de mogelijkheden en hindernissen om bouwtekeningen te ontsluiten. Een brede waaier aan organisaties licht vanuit de eigen context en doelstellingen toe hoe zij de digitalisering van bouwtekeningen hebben aangepakt.

Praktisch

De studiedag vindt online plaats op 18 februari 2022 van 9.30 tot 16.00 uur. Een gedetailleerd overzicht van het programma vindt u in de kalenderrubriek op deze website. Inschrijven is gratis en kan via deze link.

 

Foto's: Louis F. Van Hooveld (architect), S.M. De Verbroedering Geraardsbergen, Ontwerp tot veranderingen Feestzaal, 28 april 1923 // Fernand Brunfaut (architect), S.M. Het Licht, Propriété de la Société du Journal "Vooruit", Rue Neuve St. Pierre Gand, 16 april 1930. Collectie Amsab-ISG.

Jelena Dobbels