Oproep: zet jouw archief of erfgoedbibliotheek in op diversiteit en inclusie?

Een dialoog tussen theorie en praktijk
Op 8 oktober 2025 organiseren FARO en de Universiteit Antwerpen een congres over diversiteit en inclusie in archieven en (erfgoed)bibliotheken.
Hoe kunnen erfgoedorganisaties hun werking, collecties en personeelsbeleid inclusiever maken? En wat betekent die focus op inclusie voor de kernactiviteiten van archieven en (erfgoed)bibliotheken, zoals verwerving, ordening, beschrijving, selectie, digitalisering, educatie en publiekswerking?
Hoewel er steeds meer internationale academische studies verschijnen over dit thema, gaapt er nog altijd een grote kloof tussen theorie en praktijk. Hoe zet je hooggespannen idealen om in haalbare acties binnen organisaties die kampen met tijdsdruk, beperkte middelen en soms ook politieke weerstand?
Om die kloof te verkleinen, nodigen we archivarissen, bibliothecarissen, medewerkers uit archieven en erfgoedbibliotheken en onderzoekers uit de Lage Landen uit om ervaringen te delen en samen na te denken over werkbare strategieën. Hoe bouw je aan inclusieve collecties, metadata en publiekswerking? Welke tools, strategieën of samenwerkingen werken echt?
Wil jij hieraan bijdragen?
Stuur dan uiterlijk op 1 juli 2025 een kort abstract (max. 300 woorden) naar gerrit.verhoeven@uantwerpen.be, waarin je toelicht waarover je wil spreken. Voeg ook een korte biografie toe (max. 100 woorden). In de loop van juli hoor je of je voorstel is geselecteerd.
Bekijk hieronder de volledige oproep of download het document.
Gelinkt aan Informatie aan ZOO
Deze studiedag is een precon-evenement voor Informatie aan ZOO (VVBAD), het congres voor informatieprofessionals in Vlaanderen & Nederland dat plaatsvindt op 9 en 10 oktober in Antwerpen.
Lerend Netwerk Erfgoedonderzoek
FARO organiseert deze studiedag samen met de Universiteit Antwerpen We slaan de handen in elkaar omdat het thema leeft in zowel de erfgoedsector als de academische wereld.
Ook binnen het Lerend Netwerk Erfgoedonderzoek bleek dat er nood is aan meer structurele samenwerking tussen de onderzoekswereld en de praktijk. In de Inspiratienota Erfgoedonderzoek en kennisontwikkeling lees je hoe we tot deze conclusie kwamen. Lees er zeker ook nog eens het dossier over onderzoek in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed op na.
Hoewel het lerend netwerk − dat we aflegden met collega's uit de erfgoedsector − intussen is afgerond, zetten we het gesprek over de betekenis van ‘onderzoek’ in de erfgoedsector voort. Dit jaar doen we dat samen met collega’s uit de academische wereld. Ons doel: bruggen bouwen tussen beide werelden.
Sla intussen mee die brug en dien een abstract in voor deze studiedag. Hopelijk tot dan!
Foto: Tima Miroshnichenko via Pexels.