Interviews borgen kennis over wetenschappelijke erfgoedcollecties KU Leuven

Interviews erfgoedcollectie © KU Leuven

De dienst Wetenschappelijke Collecties en Erfgoed van KU Leuven duiken in hun wetenschappelijke erfgoedcollectie, en dan vooral hoe die tot stand gekomen is. Dat doen ze via interviews met emeriti, professoren en (voormalige) universiteitsmedewerkers die aan de basis lagen van een wetenschappelijke (deel)collectie of verantwoordelijk waren voor het beheer ervan.

Wat is de link tussen de Belgische bodemkaart en de Collectie Bodemprofielen? Hoe kwam de Coelacanth in het Museum voor Dierkunde terecht? En welke rol speelde kanunnik Henry de Dorlodot bij de totstandkoming van de collectie Prehistorie? Je komt het te weten in de eerste drie interviews die in deze reeks werden opgenomen.

De interviews kan je – net als de collecties zelf – bekijken via Blendeff, het collectieplatform voor de wetenschappelijke collecties en kunstcollecties van KU Leuven.

Zelf aan de slag met interviews?

Heb je zelf ook ervaring met interviews en mondelinge-geschiedenisprojecten? Of ben je vertrouwd met de verwerking van interviews in publieksprojecten zoals een podcast, tentoonstelling, boek, educatief pakket, reminiscentieproject …? Noteer dan 29 april 2025 in je agenda. Dan organiseert FARO de eerste Dag van de Mondelinge Geschiedenis, die focust op valorisatie. Daarvoor lanceerden we een oproep tot bijdragen.

Heb jij iets te vertellen over interviews die je gebruikte in een publieksproject? Stuur dan jouw voorstel in via jelena.dobbels@faro.be tegen dinsdag 21 januari 2025.

Foto: © KU Leuven

Jelena Dobbels
interviews
mondelinge geschiedenis
collectie