#ArchivesAreYou: Internationale Archiefdag en -week

Rondleiding archiefdepot. Stadsarchief Leuven

Internationale Archiefdag is een initiatief van de International Council on Archives (ICA). Via een wisselend jaarthema wordt de waarde van archieven en het archiefberoep belicht. Sinds 2019 wordt dit gekaderd binnen een ruimere Internationale Archiefweek.

Dit jaar vieren we de vierde Internationale Archiefweek van maandag 6 tot en met vrijdag 10 juni 2022 met als thema #ArchivesAreYou. ICA nodigt archiefprofessionals uit om hun beroep in de kijker te plaatsen. Wat zijn uw belangrijkste taken als archivaris, informatiebeheerder of datamanager? Zit u de hele dag met uw neus tussen de archiefdozen? Hoe ziet uw werkruimte eruit? Wat is uw favoriete archiefstuk?

Hiermee wil ICA niet enkel de aantrekkingskracht van archiefdocumenten belichten maar ook – en vooral – de mensen die er dagdagelijks mee aan de slag gaan. Archiefwerk gaat immers niet (enkel) over de bewaarde documenten, beelden en informatie maar over verhalen van mensen. “Het zijn die verhalen die ons verleden dichterbij brengen,” zegt ook Bert De Vries, directeur van Stadsarchief Amsterdam.

#ArchivesAreYou

Heel wat archieven zetten een (digitale) activiteit op poten. De interactieve kaart van ICA geeft een overzicht van het wereldwijde aanbod. Zo maakt Stadsarchief Ieper samen met het Sloveense Zgodovinski arhiv Celje een online tentoonstelling met archiefmateriaal over treinen en spoorwegen uit 21 Europese archieven. CAVA, het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven, nodigt Dr. Stefan Schröder uit om te spreken over de evolutie van het georganiseerd humanisme in Duitsland en daarbuiten. De lezing gaat op donderdag 9 juni door op de Vrije Universiteit Brussel om 19u30. Meer informatie en gratis inschrijven via deze link. ICA organiseert deze week ook drie webinars over het New Professionals-programma en een Virtual Open House.

De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) roept op om op sociale media ervaringen, acties en bedenkingen te delen met de hashtag #InterationaleArchiefdag. Deze posts worden hier ook verzameld.

Benieuwd naar inspirerende verhalen van archieven en archiefprofessionals uit de hele wereld? Speur deze week op Facebook, Instagram en Twitter naar de hashtags #ArchivesAreYou, #NousSommesLesArchives, #SomosArchivo, #IAD2022, #IAW2022 en #InternationaleArchiefdag!

Jelena Dobbels
Vrije tags
Internationale archiefdag
IAD
archiefweek
ICA
vvbad
Trefwoorden
Communicatie en promotie
Informatie- en documentbeheer
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Archieven