Adopteer een vlag

Centrale des Travailleurs de l'Alimentation et de l'Agriculture, Section Régionale de Verviers. Collectie Amsab-ISG.

Een vlag is zoveel meer dan een simpele lap stof. Een vlag, soms rijk versierd, soms net heel eenvoudig, wekt emoties op en vertelt een verhaal over wat mensen droomden, wat ze wilden, wat en hoe ze dachten. Zorg dragen voor deze bijzondere stukjes erfgoed is echter geen sinecure: sommige vlaggen raken tijdens hun actieve leven bijvoorbeeld beschadigd door het vele gebruik, andere, zoals vlaggen in natuurzijde, gaan zonder ingrepen onherroepelijk kapot.

De collectie van Amsab-ISG telt zo’n 1.000 vlaggen waarvan de oudste teruggaan tot het midden van de 19e eeuw. Om ze met de beste zorgen te kunnen omringen, lanceert het archief een crowdfundingsactie: wie een van de vijf genomineerde vlaggen adopteert, draagt met zijn of haar gift meteen ook een steentje bij aan de restauratie.


Amsab-ISG selecteerde vijf vlaggen die in slechte staat verkeren en dringend ingrepen nodig hebben. Het gaat om vlaggen van de Soldatenbond Roeselare, de Harmonie Volksrecht Kortrijk, de Centrale des Travailleurs (Verviers), de Bond der Verminkten (Gent) en de Samenwerkende Maatschappij Vooruit. Hier vindt u meer inhoudelijke informatie over de vlaggen, samen met tekst en beeld over hun huidige materiële toestand. Voor welke vlag maakt u een donatie?

Foto: Vlag van de Centrale des Travailleurs de l'Alimentation et de l'Agriculture, Section Régionale de Verviers. Collectie Amsab-ISG.

Jelena Dobbels