Sluit aan bij het lerend netwerk cowaarderen: gelijkwaardig het gesprek voeren
Ooit waren het enkel specialisten die bepaalden of iets erfgoed was of niet. Vandaag loopt dat anders. Meer dan ooit gaan erfgoedwerkers in gesprek met groepen, individuen en gemeenschappen om de waarden van het erfgoed in kaart te brengen. Als deze 'externen' ook echt kunnen wegen op de keuzes die men over dat erfgoed maakt, dan noemen we dat cowaarderen.
Cowaarderen is dus meer dan informatie ophalen bij een brede groep of advies vragen aan erfgoedgemeenschappen. Het gaat om samen rond de tafel zitten, luisteren naar elkaar en de argumenten van alle partijen meenemen. Op basis van dat zorgvuldige gesprek wordt ook samen beslist. Een belangrijk en participatief proces dus, maar niet altijd evident.
Resultaten eerste fase lerend netwerk
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en FARO richtten in volle coronatijd een lerend netwerk op dat erfgoedwerkers uit Nederland en Vlaanderen samenbracht om ervaringen te delen en bij te leren van elkaar. Dat resulteerde in:
- een FAQ met vragen over cowaarderen;
- een overzicht van competenties die nodig zijn in zo'n democratisch waarderingsproces;
- gespreksstarters om met deelnemers aan de slag te gaan.
Tweede fase lerend netwerk
Vanaf 2024 sluit ook de Reinwardt Academie aan bij het lerend netwerk. Samen met FARO en de RCE organiseren we studiedagen en praktijkdagen, om nog verder bij te leren over relevante gespreksvormen.
De eerste bijeenkomst van de nieuwe reeks vindt plaats op 31 mei, en heeft als thema: 'Gelijkwaardig het gesprek voeren'. Naast cases ontdekt u hier ook methodieken die u meteen kunt uitproberen. De ideale gelegenheid om in gesprek te gaan met andere collega's uit de Lage Landen. Meer informatie over deze gratis dag vindt u in de FARO-kalender.
De komende maanden organiseren we nog studiedagen en bijeenkomsten, ook in Vlaanderen. Hou dus zeker onze kalender in de gaten of geef een seintje als u meer wil weten.
Foto: Antenna via Unsplash