Kinderen welkom! Nederlands onderzoek naar kinderen en musea

Hoe kunnen musea meer kinderen over de vloer krijgen? Wat is bijvoorbeeld het effect van een gratis ticket of kosteloos openbaar vervoer? Welke andere factoren spelen mee om voor een museum te kiezen? En, hoe bereik je kinderen het beste? De Nederlandse Museumvereniging besloot deze vragen grondig onder de loep te nemen. De resultaten van dit onderzoek zijn sinds kort beschikbaar. Het werd een boeiend rapport met een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden.

Wat blijkt? Gratis toegang en openbaar vervoer zijn geen doorslaggevende factoren. Wel belangrijk is of het museum interessante en boeiende uitdagingen biedt. Keuze op basis van inhoud dus.

Een eerste deel van het rapport brengt in kaart welke kindvriendelijke concepten Nederlandse musea nu hanteren en zet de belangrijkste succesfactoren op een rij. Bovendien vergelijkt het de Nederlandse situatie met maatregelen en initiatieven die in andere landen, waaronder Vlaanderen, genomen werden.

Het tweede deel focust op museumbezoek in schoolverband. Hier blijkt dat scholen het vooral belangrijk vinden dat het museumbezoek aansluit bij het lesprogramma. Ook de lokale gebondenheid lijkt belangrijk te zijn. Tijdens het onderzoek ging het experiment Museumklas van het jaar van start.

Het derde deel belicht museumbezoek in gezinsverband. De onderzoekers doen verslag van verschillende experimenten m.b.t. de gratis toegankelijkheid voor kinderen. Veel aandacht gaat naar het online plaform mijntikkit.nl waar musea gratis games voor kinderen aanbieden. Dit platform heeft veel succes. Hier kunnen kinderen zich ook inschrijven om museuminspecteur te worden en zo te bepalen wie het 'Museum van het jaar voor kinderen' wordt.

Jacqueline van Leeuwen