Zomergastjes

Zomergasten Museum Dr. Guislain

Een museum dat een tentoonstelling samenstelt met zowel volwassen bezoekers als bezoekers vanaf de leeftijd van twee jaar in gedachten? Het bestaat, en u hoeft het zelfs niet ver te zoeken. Dit museum toont respect voor iedere bezoeker, ongeacht leeftijd, achtergrond of wat dan ook. En het geeft eveneens aan dat het ieders manier om kunst te beleven even waardevol en legitiem vindt. Wat een ferm gebaar!

Jawel, de zomertentoonstelling Zomergasten van Museum Dr. Guislain verwelkomt expliciet alle volwassenen en kinderen, ook de allerjongsten. Het museum organiseerde al eerder een ‘buggy tour’ voor gezinnen met de jongste kinderen in het kader van Krokuskriebels. Deze activiteiten werden zo positief onthaald dat het het museumteam verder aan het denken zette. Het museum besloot om voortaan met alle medewerkers en curatoren samen te bekijken hoe ze ook bij volgende tentoonstellingen het publiek van de allerjongste kinderen zouden kunnen betrekken.

Zomergasten

En voilà, deze zomertentoonstelling met extra ruimte voor (de jongste) kinderen om zelf te experimenteren was snel een feit. Onder de titel Zomergastjes kunnen kinderen vrijuit spelen, tekenen, knutselen … Methodieken en materialen maken een expliciete link met de geselecteerde werken uit de tentoonstelling. En zo weet Zomergastjes ook ouders (en andere volwassenen) te verrassen.

De kracht schuilt hoe dan ook in de eenvoud van dit kader. Alles is duidelijk met veel zorg, creativiteit en kennis van zaken door het educatieve team aangepakt. Wie gunt er zijn of haar jongste spruit nu niet zo’n prachtige (eerste) museumervaring?

Op 5 oktober 2018 vindt de inspiratiedag KleinKunst: cultuur voor de allerjongsten plaats in Leuven. Tijdens de sessies getuigen ook verscheidene musea die een ‘buggy tour’ of een aanbod voor gezinnen met de allerjongsten ontwikkelden. Schrijf hier in!

Hildegarde Van Genechten