Wilt u er als museum écht toe doen voor families?

Africamuseum Tervuren. © Dries Theuwissen

Wilt u er als museum in deze tijden écht zijn voor families? Een plek aanbieden die er voor hen toe doet? De inspiratieweek Krokuskriebels helpt u graag. In de aanloop naar het evenement Krokuskriebels 2021, organiseert FARO i.s.m. Gezinsbond van 12 tot 15 oktober een inspiratieweek. We bieden u een reeks digitale inspiratiesessies aan over het ontwikkelen van een familievriendelijk aanbod in musea.

U bent van harte welkom om deel te nemen aan een of meerdere sessies. In deze blog stellen we u graag het programma voor.

Maandag 12 oktober: coronaveilige familieactiviteiten

Hoe families op een coronaveilige manier in het museum ontvangen? Kunnen we nog activiteiten 'op zaal' organiseren? En zo ja, welke? In deze sessie verneemt u welke activiteiten cultuurhuizen organiseerden tijdens de voorbije zomeractie 'Schatten van Vlieg' en hoe ze dit op een veilige manier lieten verlopen. Ook gaan we in op de ervaringen van musea die in deze coronatijden al activiteiten voor families hebben opgezet.

 • Een sessie met onder meer Laura Delauré (Publiq) en Géraldine Braeckman (Huis van Alijn)
 • Maandag 12 oktober 2020 van 10.00 tot 11.30 uur via Microsoft Teams
 • Meer info en inschrijven

Dinsdag 13 oktober: Tieners zijn onmogelijk? Tieners meekrijgen naar een museum is dat niet!

Hoe kunt u ervoor zorgen dat ook tieners (10- tot 14-jarigen) zich aangesproken voelen om met hun familie op museumuitstap te gaan? Volgens ouders is het niet altijd eenvoudig om hun tieners (nog) mee te krijgen. Hoe kunnen we een programma ontwikkelen dat tieners toch over de streep kan trekken? We bekijken eerst uitgebreid onderzoek van Lode Vermeersch over tieners en musea. Wat leren we daaruit? Vervolgens gaan we in op hoe musea nu met tieners omgaan. Tot slot lichten we het verdiepend coachingtraject toe dat volgt in het najaar. Dit richt zich tot musea die de uitdaging aangaan om specifiek in te zetten op tieners (en hun families) tijdens de volgende editie van Krokuskriebels.

 • Een sessie met onder meer Lode Vermeersch (HIVA KULeuven) en Bernadette De Loose (Design Museum Gent)
 • Dinsdag 13 oktober 2020 van 10.00 tot 11.30 uur via Microsoft Teams
 • Meer info en inschrijven

Dinsdag 13 oktober: Hoe ontvangt u gezinnen met baby’s en peuters? Werken voor de allerjongsten

Ontvangt u families tijdens Krokuskriebels? Dan mag u er zeker van zijn dat er ook families komen met jonge kinderen. Zeker wanneer u hen expliciet verwelkomt met een specifiek aanbod. Tijdens de voorbije edities van Krokuskriebels experimenteerden een aantal musea met activiteiten voor gezinnen met baby’s en peuters. Wat leren we hier uit? En hoe werkt u zelf een aanbod voor hen uit? In deze sessie doen we een beroep op de expertise van het Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK).

 • Een sessie met onder meer Annelies Roelandt (VCOK) en Veerle Derave (VCOK)
 • Dinsdag 13 oktober 2020 van 14.00 tot 15.30 uur via Microsoft Teams
 • Meer info en inschrijven

Donderdag 15 oktober: De ErfgoedApp inzetten voor uw familieactiviteit

De ErfgoedApp op smartphone of tablet kan een handig instrument zijn om op zaal een tour en speelse opdrachten aan te brengen op een coronaveilige manier. U verneemt in deze sessie wat u als museum in de Erfgoedapp zelf (gratis) kan ontwikkelen. We laten enkele musea aan het woord die de Erfgoedapp al gericht hebben ingezet bij het ontvangen en begeleiden van families.

 • Een sessie met onder meer Bram Wiercx (FARO)
 • Donderdag 15 oktober 2020 van 13.30 tot 15.00 uur via Microsoft Teams
 • Meer info en inschrijven

Inschrijven

Deelnemen is gratis, maar aanmelden is verplicht via de links bij de beschrijving van elke sessie. Indien u voor meerdere sessies wil inschrijven, meldt u dan afzonderlijk aan via elke link. U ontvangt net voor aanvang van de sessie telkens een deelnamelink. Alle sessies verlopen via Microsoft Teams.

Krokuskriebels? 

Krokuskriebels is een evenement dat families wil laten kennismaken met musea en hun aanbod. Trekker en organisator is Gezinsbond, maar het is dankzij de deelname van zoveel musea - vorige editie stond de teller op 101 - dat het programma niet alleen uitnodigend, maar ook zeer rijk en divers is. Van 13 tot 21 februari 2021 viert Krokuskriebels zijn tiende editie. Als museum kunt u mee knallen door tijdens die week extra familievriendelijke activiteiten te programmeren.

FARO ondersteunt Krokuskriebels door het organiseren van een aantal digitale inspiratiemomenten over familievriendelijke activiteiten én door het opzetten van een coachingstraject voor musea die deze editie extra aandacht willen besteden aan tieners (10- tot 14-jarigen). 

Meer info over het evenement leest u via deze nieuwsbrief van Krokuskriebels.

Foto: © Dries Theuwissen, in AfricaMuseum Tervuren

Hildegarde Van Genechten