Rondleiden in coronatijden: live-sessie

Foto: Kristina Paparo via Unsplash

Op 4 september, van 10.00 tot 11.30 uur, organiseert FARO een nieuwe online live-sessie over de coronamaatregelen en het erfgoedveld. Dit keer richten we onze aandacht specifiek op het thema 'rondleiden'.

Inschrijven voor deze sessie is niet meer mogelijk, de sessie is volzet. Wie ingeschreven is, ontvangt uiterlijk donderdagnamiddag 3 september een link waarmee u kunt deelnemen aan de bijeenkomst op 4 september via MS Teams. Wie er niet bij kan zijn verwijzen we graag naar het verslag van deze sessie, waarin we de meest voorkomende vragen, antwoorden en tips achteraf bundelen. Dit verslag vindt u binnenkort op de FARO-website. 

Ontmoeting en dialoog, ook nu

Zo goed als alle maatregelen die in het kader van COVID-19 worden genomen, zijn terug te brengen tot het beperken en reguleren van contacten tussen mensen. Laat nu net uitgerekend dat onderlinge contact de kern zijn van het rondleiden. De maatregelen missen hun effect op onze praktijk dus niet. Want ontmoeting en dialoog met het publiek maken bij rondleiden het verschil.

Kunsthistorisches Museum, Wien. Foto: © Hildegarde Van Genechten

De vraag is dus hoe we omgaan met de uitdagingen die de maatregelen met zich meebrengen. Welke regels moeten we precies toepassen? Wat met scholengroepen? Hoe zit het met mondmaskerplicht en afstand houden? Hoe kunnen we de rondleiding veilig laten verlopen? En ook: zijn er alternatieven voor de klassieke rondleiding? Misschien kunnen we samen zoeken naar nieuwe manieren om bezoekers door onze huizen te gidsen of begeleiden? Deze coronatijden kunnen misschien ook wel vernieuwing brengen?

Leren van elkaar

Omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, zijn we ervan overtuigd dat het meer dan waardevol is om ervaringen en ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren. Daarom bouwen we de live-sessie op aan de hand van vragen die we ontvangen vanuit het erfgoedveld. Heeft u specifieke vragen m.b.t. rondleiden en de coronamaatregelen? Stuur ze ons dan samen met uw inschrijving zeker door. 

We focussen tijdens deze bijeenkomst op rondleiden in musea of andere erfgoedcontexten. Maar ook aanverwante vragen m.b.t. publieksbegeleiding, of andere vragen m.b.t. de coronamaatregelen kunnen (opnieuw) aan bod komen. 

De live-sessie vindt online plaats via Microsoft Teams. We starten om 10.00 uur, het einde is voorzien omstreeks 11.30 uur. Volgende museumcollega’s delen alvast hun ervaringen tijdens deze live-sessie:

  • Sofie Vermeiren en Marlies Verreydt (M Museum Leuven);
  • Margit Didelez (Museum Mayer van den Bergh);
  • Nancy Tilkin (Gallo-Romeins Museum);
  • Filip Van de Velde (S.M.A.K.).

FARO richt zich met dit initiatief tot museummedewerkers in het algemeen, en tot verantwoordelijken en medewerkers publiekswerking, communicatie, onthaal en gidsen. 

Deel van een reeks live-sessies van FARO

Op 12 en 14 mei en op 5 juni organiseerden we reeds live-sessies over de praktische aspecten van de heropstart van musea, en over het ontvangen van bezoekers. Daarbij wisselden experten en deelnemers tips en voorbeelden uit. De focus lag op de productie van een veilige virusvrije omgeving, en op een veilig onthaal van bezoekers. De meest voorkomende vragen, antwoorden en tips formuleerden we toen in deze brochure.

Meer over gidsenwerking?

FARO organiseert samen met Toerisme Vlaanderen en Herita de succesvolle workshopreeks Kwaliteit in gidsen. De reeks wordt uiterst deskundig begeleid door Janien Prummel die een jarenlange expertise heeft opgebouwd in gidsen. De eerstvolgende reeks start op 28 september 2020, en uiteraard besteedt deze reeks ook aandacht aan de uitdagingen die COVID-19 met zich meebrengt. Meer informatie vindt u in de FARO-kalender.

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Bent u professioneel of vrijwillig aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en bent u op zoek naar informatie over de coronacrisis? Surf dan snel naar faro.be/corona, een themapagina waarop u alle relevante informatie gebundeld terugvindt. 

Foto's: Kristina Paparo via Unsplash en © Hildegarde Van Genechten

Hildegarde Van Genechten