Red Star Line Museum deelt maatschappelijke erfgoedpraktijk met het veld

Red Star Line Museum

Sinds april loopt in Red Star Line Museum de expo Rootszoekers. Die presenteert het verhaal van mensen die op zoek gingen naar hun eigen – voordien ongekende – geschiedenis. Want als er geen sporen meer zijn, hoe breng je dan je eigen stamboom in beeld? Hoe evolueren je herinneringen? Wat is nog ‘waarheid’? En welke sporen laat je zelf na? 

Niet alleen de zoektocht van deze mensen is uiterst boeiend, maar ook alle bijgaande vragen die het genereert over erfgoedvorming of erfgoed-maken.* Daarbovenop is er het cocreatieve proces dat aan deze expo ten grondslag ligt.

Het Red Star Line Museum wil vanuit zijn participatieve denk- en werkkader deze ervaringen bijzonder graag delen. Daarom nodigt het museum, in samenwerking met FARO, collega’s uit het veld uit voor de studiedag Participatie of de kunst van het gecontroleerd loslaten, op maandag 23 september 2019. Hier leest u meer over het programma, en kunt u inschrijven. Wees snel, want alle plaatsen zijn haast volzet.

*Dit begrip wordt gehanteerd in Riemer Knoop, Michiel Schwarz (red.), Straatwaarden: in het nieuwe speelveld van maatschappelijke erfgoedpraktijken, Reinwardt Academie, 2017.** Riemer Knoop is ook te gast op de internationale studiedag Citizen participation and the changing meaning & value of cultural heritage across Europe, die FARO samen met Onroerend Erfgoed en KIK-IRPA organiseert op 29 november 2019. Houd onze kalender in de gaten. 

Foto: Rootszoekers, Red Star Line Museum

Hildegarde Van Genechten