Over participatie van kansengroepen, en meer

Expeditie Participatie

Publieksparticipatie is een continuüm, gaande van ‘deelnemen’ tot ‘deelhebben’. Op die schaal kan men schuiven, van passief bezoeken tot actief meemaken of cocreatie. En ook al klinkt passief bezoeken nogal … passief, toch kan het flink wat actie en initiatief vragen van de persoon in kwestie. Zeker wanneer het om mensen uit kansengroepen gaat. Voor hen is het ‘gewone’ deelnemen vaak een hele onderneming waarbij behoorlijk wat drempels overwonnen moeten worden.

Toch mag het ook voor kansengroepen niet stoppen bij ‘deelnemen’ alleen. Tenminste, dit is het uitgangspunt van het Participatiedecreet dat, net zoals het Cultureelerfgoeddecreet, participatie voorstaat in de cocreatieve betekenis van het woord. Want ook al is participatie een nieuw gegeven in het Cultureelerfgoeddecreet (2017), vergeet niet dat het Participatiedecreet (2008) eveneens van toepassing blijft voor het cultureel-erfgoedveld. Via dit Participatiedecreet subsidieert de Vlaamse Regering participatieve projecten die kansengroepen op weg helpen naar het cultuur- en jeugdwerk of sportaanbod.

Op 12 maart 2018 organiseerden we i.s.m. Demos en Heemkunde Vlaanderen een P-Kaffee voor iedereen in het erfgoedveld die meer wilde weten over de voorwaarden en mogelijkheden van deze specifieke subsidielijn. Heeft u dit gemist? Dan vindt u op de website van Demos een verslag. En op deze website van de Vlaamse overheid bevindt zich alle informatie over het Participatiedecreet.

Expeditie Participatie

Dit P-Kaffee was slechts een van de vele acties die FARO dit jaar onderneemt omtrent het thema participatie. In onze actie ‘Expeditie participatie’ doen we een oproep naar vragen die leven in het erfgoedveld omtrent participatie. Omdat iedereen zoekende is. Participatie valt nu eenmaal niet in een formule te vatten die steevast tot een 'juiste' uitkomst leidt.

In het nieuwste nummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed (lentenummer 2, 2018) vindt u een affiche waarop al enkele van deze vragen zijn geformuleerd. Heel wat erfgoedprofessionals deelden alvast hun antwoord met ons; waaronder Janien Prummel en Nele Behaeghel. Hou onze blogs in de gaten, want er volgen nog meer filmpjes!
 

‘Wat is participatie volgens u?’
Nele Behaeghel, publieksmedewerker Bakkerijmuseum Veurne

.

‘Wanneer is participatie een succes?’
Janien Prummel, cultuurbemiddeling De Derde Verdieping

.

‘Hoe verandert uw organisatie door participatie?’
Janien Prummel, cultuurbemiddeling De Derde Verdieping

.

‘Welke acties kan je ondernemen in een participatieve werking?’
Nele Behaeghel, publieksmedewerker Bakkerijmuseum Veurne

.

Heeft u zelf een vraag? Of een antwoord? Laat het ons dan weten! Lees alles over onze actie ‘Expeditie Participatie’.

Hildegarde Van Genechten
participatie
diversiteit
kansengroepen
expeditie participatie
armoede
gezinnen
gedetineerden