Nieuwe publicatie: 'De wereld begint in de schoolbuurt'

De wereld begint in de schoolbuurt. Draaiboek voor trekkers 'Buurten met erfgoed'

Onder de verzamelnaam ‘Buurten met erfgoed’ organiseerden tal van scholen, verspreid over uiteenlopende gemeenten, verschillende activiteiten voor hun leerlingen rondom het lokale erfgoed aanwezig in de schoolbuurt. Ze deden dat vanuit de overtuiging dat het leren kennen en begrijpen van de wereld, start vanuit de eigen leefwereld en (school)buurt.

De leerkrachten die met veel enthousiasme hun schouders zetten onder hun ‘Buurten met erfgoed’ project, deden dat telkens in samenwerking met verscheidene lokale erfgoedpartners, én onder de begeleiding en aanmoediging van een ‘trekker’. Die trekker bracht leerkrachten, erfgoedmedewerkers en vrijwilligers op geregelde tijdstippen bijeen, en zorgde ervoor dat er telkens samen stappen gezet werden om tot een boeiende activiteit te komen met de leerlingen op de school.

De publicatie De wereld begint in de schoolbuurt. Draaiboek voor trekkers ‘Buurten met erfgoed’ geeft de ervaringen van die trekkers weer en giet ze in de vorm van een draaiboek. Zo kan wie lokaal eveneens een gelijkaardig traject met scholen en erfgoedpartners wil opzetten, dit stappenplan meteen als leidraad nemen.

De publicatie is online gratis beschikbaar via onder meer deze FARO-website en via www.buurtenmeterfgoed.be. Een gedrukt exemplaar (10 euro + verzendingskosten van 3,50 euro) kan besteld worden via het bestelformulier.

Meer informatie over de pilootprojecten, modeldocumenten en interessante links omtrent ‘Buurten met erfgoed’ vindt u ook op www.buurtenmeterfgoed.be.

Foto: Kris Vandevorst, Onroerend Erfgoed, te Beernem, 'De Zonnebloem’

Hildegarde Van Genechten
erfgoededucatie
buurten met erfgoed
de wereld begint in de schoolbuurt
schoolbuurt
schoolomgeving