Musea en tieners: een onmogelijke combinatie?

Foto: Annie Spratt via Unsplash

Ouders laten zich weleens ontvallen dat het niet zo gemakkelijk is om hun tieners (nog) mee te krijgen op uitstap naar een museum. Hoe kunnen we hen hierbij helpen? Door een programma op touw te zetten dat tieners toch over de streep kan trekken. Op 19 november starten FARO en Gezinsbond met een coachingstraject voor musea. Wilt u de uitdaging aangaan om tienerproof activiteiten op te zetten? Lees dan snel verder.

Het coachingstraject kadert in de voorbereiding van het familievriendelijke evenement Krokuskriebels. Dat wil voor zijn volgende editie, die loopt van 13 tot 21 februari 2021, deelnemende musea aanmoedigen om in hun aanbod extra aandacht te besteden aan families met tieners in hun gezelschap. Met 'tieners' bedoelen we heel specifiek de 10- tot 14-jarigen. 

Tijdens het traject werkt u toe naar een concrete activiteit die u kunt aanbieden tijdens de Krokuskriebelsweek. We nodigen musea uit om samen na te denken en te zoeken naar (coronaveilige!) activiteiten op maat van 10- tot 14-jarigen. Tijdens de werksessies slaan we de brug tussen de leefwereld van tieners en musea. Na Krokuskriebels kijken we naar elkaars ervaringen en spelen we onze bevindingen door naar de bredere groep van musea.

De begeleiding is in handen van Bazart / Mastiek (voorheen: Mooss). 

Praktisch

Inschrijven kan voor 9 november 2020 door een e-mail te sturen met een korte motivatie (waarom wilt u graag deelnemen?) naar krokuskriebels@gezinsbond.be.

Het traject staat open voor maximum 20 musea. Deelnemen is gratis, maar we vragen wel het engagement om alle sessies bij te wonen, en een activiteit uit te werken voor de Krokuskriebelsweek.

Omwille van de verstrengde coronamaatregelen vinden de sessies voorlopig enkel digitaal plaats.

  • Werksessies (digitaal): 19 november (voormiddag), 26 november (voormiddag), 3 of 8 december 2020 (laatste data nog onder voorbehoud).
  • Twee tussentijdse (digitale) coachingsessies van 1 uur:  datum n.t.b. (december/januari).
  • Terugkomsessie: 2 maart 2021 (voormiddag).

Het coachingstraject is een organisatie van FARO en Gezinsbond in het kader van het evenement Krokuskriebels. Voor meer informatie kunt u terecht bij hildegarde.vangenechten@faro.be

Musea die sowieso een activiteit willen aanbieden voor families in het kader van Krokuskriebels - los van dit traject - kunnen zich hier nog steeds aanmelden tot 16 november 2020. 

Foto: Annie Spratt via Unsplash

Hildegarde Van Genechten