Coachingstraject duikt in speelse leerprocessen

Spelelementen. Foto: Vanessa Bucceri via Unsplash

Voelt u het ook? In de erfgoedsector gonst het momenteel van de 'spel'activiteit. Het thema van Erfgoeddag 2025, Game On!, zit daar natuurlijk voor iets tussen. Maar ook Krokuskriebels nodigt musea in 2025 expliciet uit om een extra speelse draai te geven aan hun activiteiten.

2025 wordt dus een jaar vol speelse experimenten die in het beste geval een neerslag krijgen in de structurele werking. Spel verdient die verankerde plek. Spel is immers een uitstekende geleider voor leren. En dat willen we uiteindelijk toch allemaal: dat bezoekers of deelnemers weer naar huis gaan met het gevoel iets opgestoken te hebben.

Spelen is een spectrum

“Spelen is een spectrum", zo verwoordde Evert Hoogendoorn, docent Ludodidactiek aan de Hogeschool voor Kunsten Utrecht, het onlangs tijdens de Inspiratiedag Krokuskriebels op 8 oktober. Een spectrum dus, met aan de ene kant spontaan spel en aan de andere kant het ontworpen spel.

In allerlei educatieve settings, ook in musea, bewijst het vormgeven van leerprocessen aan de hand van spel zijn nut. Want leren via spelen is niet alleen gemakkelijk(er), maar ook gewoon fijn. Voor jong én oud. Zeker families zijn op zoek naar dit soort ervaringen en activiteiten, en sowieso ook naar herinneringen die ze samen kunnen delen …

Neem deel aan het coachingstraject

Pingpongtafel in een museum. Foto: Mario de Zafra via Unsplash

Bent u benieuwd naar hoe dat dan precies in z'n werk gaat, zo'n speels leerproces ontwerpen? Schrijf u dan zeker in voor het coachingstraject georganiseerd in het kader van Krokuskriebels. Tijdens dit traject zoeken we naar een beter begrip van spelen: we gaan in op speelschema’s, spelen bij verschillende leeftijden en soorten spel. We leren spelen te koppelen aan de eigen museumomgeving, en we gebruiken instrumenten die ons kunnen helpen bij spelontwerp in onze eigen educatieve context.

  • Wanneer en waar? Op 8 november en 3 december 2024 bij FARO (Brussel), gevolgd door een digitaal moment op 16 januari 2025.
  • Wie begeleidt het traject? Veerle Derave van VCOK, met massa’s expertise in opvoedingsondersteuning en Wien Bogaert van Bamm!, met tonnen ervaring in kunst- en cultuurbemiddeling.
  • Deelnemen is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Neem dus snel contact op! De enige voorwaarde om deel te nemen is dat uw museum een – uiteraard speelse – activiteit organiseert tijdens de Krokuskriebelsweek (1 tot 9 maart 2025). Wie interesse heeft, kan contact opnemen met Mila Vercruysse van Gezinsbond en coördinator van Krokuskriebels, via krokuskriebels@gezinsbond.be.


Foto: Vanessa Bucceri via Unsplash / Mario de Zafra via Unsplash

Vraagt u zich af waarom deze afbeelding bij dit bericht staat? Omdat spel in musea vele vormen en gedaanten kan aannemen. Zo leerde bv. een bezoek aan Centre Pompidou Málaga deze zomer. Bezoekers werden er uitgenodigd voor een potje CryptoPong door kunstenares Ida Kvetny. Niet zomaar een 'gimmick'; wel aansluitend bij wat het museum is en doet én overduidelijk gesmaakt door familie- en andere gezelschappen.

Hildegarde Van Genechten
Krokuskriebels
erfgoeddag
spel
spelen
familie
familievriendelijkheid
toegankelijkheid
Cursus