Oproep kandidaturen Europees Erfgoedlabel 2023

MigratieMuseumMigration - Foyer vzw

Het Europees Erfgoedlabel is een tweejaarlijks initiatief van de Europese Unie om plaatsen die de Europese geschiedenis weerspiegelen letterlijk op de kaart te zetten. Kandidaat-erfgoedsites moeten van betekenis zijn geweest voor de Europese geschiedenis en cultuur, of voor de oprichting van de Europese Unie, en de Europese waarden uitdragen. Met het initiatief wil de Europese Unie bovendien nationale en regionale diversiteit waarderen en interculturele dialoog promoten. 

Ondertussen zijn er zestig sites die het label dragen, waaronder vier in België: het Mundaneum in Mons, Le Bois du Cazier in Marcinelle en de Koloniën Van Weldadigheid - Wortel-Kolonie in Hoogstraten en  Merksplas-Kolonie. Onlangs werd aan die lijst met het MigratieMuseumMigration (MMM) een nieuwe Belgische site toegevoegd. Dit jaar kunt u zich weer kandidaat stellen.

Selectie

De Europese Commissie organiseert om de twee jaar een selectieprocedure voor de toekenning van maximum één Europees Erfgoedlabel per lidstaat. Iedere lidstaat organiseert zelf de preselectie en kan maximaal twee kandidaten selecteren om voor te dragen. Een intra-Belgisch secretariaat, samengesteld uit vertegenwoordigers van het Vlaamse Gewest, de Vlaamse Gemeenschap, het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, de Duitstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap is verantwoordelijk voor de selectieprocedure op Belgisch niveau. Een jury van erfgoedexperts selecteert op basis van de ingediende dossiers de Belgische kandidaten voor het Europees Erfgoedlabel. 

Wie kan deelnemen?

Nationale, thematische en transnationale erfgoedsites kunnen een kandidatuur indienen. Het kan gaan om gebouwen of monumenten, cultuurhistorische landschappen, natuurlijke, archeologische, industriële of stedelijke sites, cultuurgoederen en ook immaterieel erfgoed, voor zover deze aan een bepaalde plaats verbonden zijn. De sites moeten van betekenis zijn geweest voor de Europese geschiedenis en cultuur, of voor de oprichting van de Europese Unie, en de Europese waarden uitdragen. 

Stel u kandidaat

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het agentschap Onroerend Erfgoed nemen deze ronde het secretariaat op zich. Stuur uw volledig ingevuld dossier, opgesteld in een van de drie landstalen uiterlijk voor 4 september 2022 naar europeeserfgoedlabel@vlaanderen.be

Voor het deelnameformulier, alle informatie en richtlijnen over het Erfgoedlabel surf naar: Departement Cultuur, Jeugd en Media

Bron: Departement Cultuur, Jeugd en Media
Foto: MigratieMuseumMigration (MMM), Brussel

Henrike Radermacher