Kunst in crisistijd: collegagroep om praktijkgericht te helpen

De kleuren van de Oekraïense vlag. Foto: ChiaJo via Pixabay

Door conflicten, zoals de oorlog in Oekraïne, slaan mensen op de vlucht. Kunstenaars en cultuurwerkers verlaten hun vertrouwde omgeving om elders toevlucht te zoeken. Daar worden ze met allerlei uitdagingen geconfronteerd. Wil u ondersteuning bieden aan kunstenaars of cultuurwerkers die hun land verlaten hebben omwille van oorlog of andere nare omstandigheden? Wil u mee nadenken over een duurzame structuur om nieuwkomers uit de cultuursector in Vlaanderen te verwelkomen?

Sinds maart organiseert Kunstenpunt elke vrijdagochtend een online collegagroep over kunst in crisistijd. De focus ligt momenteel op Oekraïne maar de initiatiefnemers benadrukken dat iedereen welkom is, ook kunstenaars en kunstwerkers uit andere regio’s die nood hebben aan ondersteuning.

De deelnemers kwamen tot nu toe uit het Vlaamse kunstenveld, met organisaties zoals Globe Aroma die al veel ervaring hebben met het ondersteunen van nieuwkomers. Maar ook kunstenaars uit Oekraïne met heel specifieke vragen vinden hun weg naar de online sessies.

Hierbij een warme oproep aan cultureel-erfgoedwerkers om eveneens deel te nemen. Aanknopingspunten zijn er genoeg en tenslotte gaat het erom snel en efficiënt te helpen. Misschien kunnen zo mooie synergieën en netwerken ontstaan ten voordele van kunstenaars en cultuurwerkers in nood.

Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Lees hier ook de samenvatting of bekijk de volledige opname van het gesprek rond dezelfde problematiek op 24 mei in het S.M.A.K.: "Leren, denken en doen: duurzame solidariteit in tijden van crisis"

Praktisch

De sessies vinden elke vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur plaats via Zoom (telkens met dezelfde Zoom-link). De voertaal is Engels.

Zoom Meeting
Meeting ID: 861 2100 2982
Passcode: 55651

Op vrijdag 8 juli komt de groep een laatste keer voor de zomerpauze bijeen. Op vrijdag 19 augustus worden de sessies hernomen, opnieuw via dezelfde Zoom-link.

Hebt u vragen of voorstellen? Stuur een e-mail aan dirk@kunsten.be of ine@kunsten.be.

Foto: ChiaJo via Pixabay

Henrike Radermacher