Internationale Dag van het Herkomstonderzoek: registreer nog snel je activiteit

Naziroofkunst opgeslagen in een kerk in Beieren

Op 9 april 2025 vindt voor de 7e keer de Internationale Dag van het Herkomstonderzoek (Provenance Research Day) plaats. Musea, bibliotheken en andere collectiebeherende instellingen bieden dan tal van activiteiten aan, ook online. Voornamelijk in Duitsland maar ook wereldwijd, van de VS tot in Congo.

Het uitgebreide programma telt intussen meer dan 120 evenementen. Een hoofdrol is weggelegd voor onderwerpen over cultuurgoederen die in beslag werden genomen tijdens de nazivervolgingen, cultuurgoederen uit koloniale contexten en voorwerpen die werden onteigend in de Sovjetbezettingszone / DDR. Ook de geschiedenis van voorwerpen en collecties in het algemeen komt aan bod.

Een overzicht van alle activiteiten vind je op de website van initiatiefnemer Arbeitskreis Provenienzforschung (Werkgroep Herkomstonderzoek), een in Berlijn gebaseerd maar internationaal actief netwerk van wetenschappers en experts. Voor vragen over individuele activiteiten neem je best rechtstreeks contact op met de betrokken instelling.

Inschrijven kan nog tot 9 april 2025!

Doet jouw instelling aan herkomstonderzoek in de breedste zin van het woord? Ben je zelf herkomstonderzoeker? Dan ben ook jij welkom om deel te nemen. Plan je een activiteit over herkomstonderzoek op 9 april? Registreer je activiteit dan vandaag nog. Registeren is trouwens mogelijk tot op de dag zelf.

Tweede woensdag in april

Sinds 2019 vindt de actiedag één keer per jaar plaats, telkens op de tweede woensdag in april. Als geen ander laat het evenement de maatschappelijke en wetenschappelijke relevantie van het werk van herkomstonderzoekers zien. Een breed publiek krijgt zo inzicht in hoe onderzoekers te werk gaan, een proces dat zich meestal achter de schermen afspeelt. 

De Arbeitskreis Provenienzforschung e.V. is een internationaal actief netwerk van wetenschappers en experts. De Arbeitskreis bestaat sinds 2000 en doet onderzoek naar de herkomst en onrechtmatige inbeslagname van cultuurgoederen. De werkgroep is sinds 2014 georganiseerd als een geregistreerde vereniging. Naast onderzoek biedt de werkgroep ook technische ondersteuning bij herkomstonderzoek op alle werkterreinen en bevordert ze de interdisciplinaire uitwisseling. De werkgroep heeft nu meer dan 600 leden uit elf landen.

 

Bron: Persbericht 7. Internationaler Tag der Provenienzforschung 2025
Foto: Naziroofkunst opgeslagen in Schlosskirche Ellingen (Duitsland), gevonden door troepen van het Amerikaanse Derde Leger. Department of Defense. Department of the Army. Office of the Chief Signal Officer (link). Publiek domein via Wikimedia Commons

Henrike Radermacher