Europese subsidies: oproepen en infosessies
Ben je op zoek naar mogelijkheden voor internationale samenwerking? Of wil je samen met Europese collega-instellingen oplossingen ontwikkelen voor een specifiek thema? We informeren je graag over een reeks EU-programma’s die ook voor cultureel-erfgoedorganisaties interessant zijn.
Duik in de oproepen voor projectsubsidies of neem deel aan een infosessie. Een overzicht.
Erasmus+
Met het gekende EU-programma Erasmus+ kan je financiële ondersteuning aanvragen voor grensoverschrijdende mobiliteitsprojecten:
- laat je medewerkers bv. via een jobshadowing een tijdje meedraaien achter de schermen van een Europese collega-instelling,
- of zet een partnerschap op met verschillende collega-instellingen om van elkaar te leren en oplossingen te ontwikkelen rond een bepaald thema.
Ook FARO zond al collega's naar het buitenland dankzij Erasmus+.
In de programmagids vind je informatie over de mogelijkheden en prioriteiten voor 2025. Heb je nood aan meer uitleg? Schrijf je dan snel in voor de informatie- en schrijfsessies die EPOS organiseert over de nu lopende oproepen. Kies als cultureel-erfgoedorganisatie voor het domein 'volwassenenonderwijs'.
De deadlines voor de lopende oproepen:
- Individuele leermobiliteit (KA122), deadline: 19 februari. Meer info over de projectaanvraag voor kortlopende projecten.
- Kleinschalige partnerschappen en samenwerkingspartnerschappen (KA2), deadline: 5 maart. Meer info over de projectaanvraag.
Erasmus+ Jeugd
Erasmus+ heeft ook een luik dat specifiek gericht is op jongeren. Daarmee ondersteunt de Europese Unie internationale ontmoetingen en uitwisselingen voor en door jongeren en jeugdwerkers van jeugdorganisaties in de vrije tijd:
- Misschien wil de jeugdwerking van jouw museum uitwisselen met gelijkaardige jeugdwerkingen in het Europese buitenland?
- Of wil je een samenwerking aangaan rond een bepaald thema?
Op de website van JINT, het nationale agentschap voor het luik 'Jeugd', vind je informatie over alle mogelijkheden van dit programma zoals groepsuitwisselingen, participatieprojecten of mobiliteit van jeugdwerkers. Er zijn ook enkele projecten verzameld om inspiratie op te doen.
In de programmagids vind je informatie over de mogelijkheden en prioriteiten voor 2025.
- De deadline voor groepsuitwisselingen, mobiliteit van jeugdwerkers en participatieprojecten is 12 februari.
- De deadline voor kleinschalige partnerschappen en jeugdpartnerschappen is 5 maart.
European Solidarity Corps
De website van JINT geeft ook informatie over andere programma’s die interessant kunnen zijn, zoals het European Solidarity Corps. Dat zet in op projecten rond solidariteit door en voor jongeren in Europa. Met subsidies en ondersteuning neem je een vrijwilliger in je organisatie op, of help je jongeren bij het opzetten van hun eigen project.
In de programmagids van de Europese Commissie lees je alle regels, criteria en informatie van en over het programma. De eerste deadline in 2025 voor solidariteitsprojecten, vrijwilligerswerk en vrijwilligersteams valt op 20 februari.
Creative Europe
Creative Europe is zowat het vlaggenschip van de Europese Commissie ter ondersteuning van de internationale samenwerking in de culturele, creatieve en audiovisuele sectoren. De cultureel-erfgoedsector valt uiteraard onder het luik 'Cultuur'.
Op de webpagina van Creative Europe Desk Vlaanderen vind je alle informatie over het programma, de selectieresultaten van vroegere oproepen en andere interessante links. De oproep voor Europese samenwerkingsprojecten 2025 is gepubliceerd en heeft een deadline midden mei 2025. Meer informatie over de lopende oproep vind je hier. De volledige oproep staat op het Funding & Tenders Portal van de Europese Unie.
Op 17 december, van 15.00 tot 17.00 uur, organiseren de Creative Europe Desks van Vlaanderen en Nederland samen een online infosessie: vind meer info en schrijf je in.
EU-steun aan Oekraïense culturele sector
Het Creative Europe-programma lanceerde onlangs een oproep voor voorstellen gericht op cultuur in en voor Oekraïne. De regeling is bedoeld om de Oekraïense cultuur bij te staan tijdens de oorlog en klaar te maken voor een hoopvol bestaan erna. Voor elk van de drie onderwerpen wordt één consortium gezocht:
- Ondersteuning van Oekraïense kunstenaars en culturele organisaties voor co-creatie en het tentoonstellen van hun werk in Oekraïne en in de deelnemende landen van Creative Europe.
- Bevordering van toegang van Oekraïners tot cultuur en cultureel erfgoed
- Voorbereiding van het naoorlogse herstel van de Oekraïense culturele en creatieve sectoren
De deadline om in te dienen is 6 februari 2025. Meer informatie over de drie onderwerpen vind je hier.
Voor informatie over de verschillende EU-programma’s kan je terecht bij de Vlaamse contactpunten van de programma’s. Voor algemene info en een overzicht kan je terecht bij VLEVA en Cultuurloket.
Foto: Bob Dmyt via Pixabay