Presentaties Duurzame lange termijnarchivering en ontsluiting van wetenschappelijk en cultureel erfgoed - Samenwerkingsverbanden

Logo BOM-vlIn het kader van BOM-vl (Bewaring en Ontsluiting van Multimediale data) werden op 24 april 2009 actoren uit de cultuur- en erfgoedsector, universiteitsbibliotheken, expertisecentra, onderzoekcentra en het beleid uitgenodigd om samen te komen rond het thema 'Duurzame lange termijnarchivering en ontsluiting van wetenschappelijk en cultureel erfgoed - Samenwerkingsverbanden'. Peter Doorn (DANS-Data Archiving and Networked Services), Inge Van Nieuwerburgh (Universiteitsbibliotheek Gent) en Inge Angevaare (NCDD-Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) brachten enkele presentaties ter inspiratie, waarna de discussie op gang werd gebracht tijdens het panelgesprek.

De resultaten van deze namiddag zullen worden verwerkt in een rapport rond visie en samenwerking dat in het kader van het BOM-vl project zal worden opgesteld. Alle BOM-vl rapporten die tot nu toe werden opgesteld kunnen worden geraadpleegd via de BOM-vl website. Het rapport rond visie en samenwerking zal vanaf begin juli online staan.  
 
Wetenschappelijk onderzoek en (universitair) onderwijs genereren een massa e-data (digitale objecten, publicaties, complexe datasets,…). Elke onderwijsinstelling zoekt oplossingen om deze data op te slaan, in de eigen repositories of op de servers van de datacentra van universiteiten. Culturele- en erfgoedinstellingen worden ook steeds meer geconfronteerd met digitale data in een veelheid van formaten, die digitaal gearchiveerd moeten worden. Elke instelling zoekt naar eigen oplossingen en de verschillende sectoren (onderwijs, cultuur, wetenschap) werken eerder naast elkaar. Er lijkt weinig afstemming te bestaan rond de duurzame lange termijnarchivering en ook ontsluiting van wetenschappelijk en cultureel erfgoed. Het project BOM-vl tracht een deel van deze problematiek in kaart te brengen, maar focust vooral op timebased media en op samenwerking tussen de cultuur- en de mediasector. Via deze workshop wensten we ook andere pistes te exploreren, na te gaan of er  een mogelijke gemeenschappelijke agenda is en een visieontwikkeling vanuit een lange termijnperspectief te stimuleren.
Hélène Verreyke
BOM-vl
digitaliseren
digitaal erfgoed
overzicht
Lezing of presentatie
Workshop