Van kreuken en steengruis tot pluizige massa naar het hervonden document – 2de reddingsmissie Blue Shield - Stadsarchief Keulen

stadsarchief keulenZoals ons allen nog vers in het geheugen is gegrift, stortte een groot deel van het historisch Stadsarchief in het centrum van Keulen begin maart 2009 in. Nog steeds is de reddingsactie van de archiefstukken volop aan de gang. Heel wat professionals in en uit Keulen werken reeds sinds maanden zeer intensief aan de redding van hun archiefstukken, maar geregeld komen ook internationaal collega’s hun bijdrage leveren en wordt expertise graag en veelvuldig gedeeld.  Blue Shield , een nog jonge organisatie die zichzelf vergelijkt met het Rode Kruis of Artsen zonder Grenzen maar dan voor cultureel erfgoed, heeft in samenwerking met verschillende internationale partners voor de tweede maal een team samengesteld dat vorige week op weg is gegaan naar het Stadsarchief in Keulen. Dit gemotiveerde team van internationale professionals (conservators/restaurateurs van kunstvoorwerpen, archivarissen, conservatoren, behoudsmedewerkers en museummedewerkers) nam actief deel aan de reddingsactie van het door het noodlot geteisterde archief. Stadarchief keulenDe nieuwsbeelden liggen bij ons allen nog vers in het geheugen en hebben iedereen met een hart voor erfgoed diep geraakt. Niet enkel het delen van expertise, maar zeker ook het leren omgaan met dit soort calamiteiten staan gedurende deze missie centraal. Op deze manier kan deze vreselijke, maar erg leerrijke ervaring wereldwijd gedeeld worden, zodanig dat meer mensen en instellingen in de culturele sector zo goed als mogelijk opgewassen zijn tegen dit soort gebeurtenissen. Ook FARO nam actief deel aan deze reddingsactie en zal in het najaar, op 29 oktober 2009, een workshop organiseren om deze kennis en daarmee ook de veiligheid van onze archiefinstellingen, bewaarbibliotheken en documentatiecentra en hun medewerkers zo breed mogelijk te garanderen.

Een greep uit de praktijk:
Tijdens de vorige reddingsactie in april dit jaar, hebben meer dan 80 vrijwilligers ongeveer 2 lopende kilometers documenten behandeld. Ik ben samen met jullie allen erg benieuwd naar de uitkomst van deze reddingsactie. De motivatie van iedereen die hierbij betrokken is en ook het geduld van mensen die vaak niet alle dagen op een praktische, maar eerder op een inhoudelijke manier met erfgoed bezig zijn en die in Keulen vol overtuiging de handen, gehuld in handschoenen, letterlijk en figuurlijk uit de mouwen steken van Tyvek pakken, is minstens inspirerend te noemen. Allen samen aan het werk om uiteindelijk vorige week bijna de 14.000ste pallet met opgegraven materiaal te verwerken, oppervlakkig te reinigen, te inventariseren, het uitvlakken van documenten, het voorzien van een geschikte tijdelijke bewaarmethode e.d., gaf het gevoel van een internationale erfgoedgemeenschap die samen sterk staat!      

Griet Kockelkoren
conserveren
conservatie
passieve en actieve conservatie