Ze zijn daar! 75 jaar Bevrijding in provincie Antwerpen

Ze zijn daar!  75 jaar Bevrijding in provincie Antwerpen

Achtenveertig Antwerpse steden en gemeenten en talloze lokale organisaties maken zich op voor de herdenking van 75 jaar Bevrijding. Onder coördinatie van Toerisme Provincie Antwerpen realiseerden ze samen een themabrochure.

De komende maanden vinden tal van expo’s, rondleidingen en re-enactments plaats. Daarnaast wordt ook gestreefd naar enkele duurzame resultaten. Verhalen van de laatste getuigen zijn opgetekend. Op zo’n vijftig locaties zijn er permanente infoborden geplaatst.

Lokaal, maar met impact

De bevrijding na WOII doet bij het grote publiek vooral denken aan D-Day en de landing in Normandië, maar in ons land zal de nadruk liggen op lokale gebeurtenissen die eveneens een belangrijke rol speelden. In de provincie Antwerpen worden onder meer de strijd om de Schelde en de haven en gevechten bij de Kempense kanalen in de schijnwerpers gezet.

Het enthousiasme voor de herdenking van 75 jaar Bevrijding in de provincie Antwerpen is groot. "Terecht", vindt gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes: “Iedereen denkt spontaan aan D-day en de landing in Normandië. Maar wie weet dat de slag om de Schelde en de haven van Antwerpen, net als de gevechten bij de Kempense kanalen een cruciale rol speelden in de bevrijding van Europa? De bevrijding van de provincie Antwerpen betekent veel meer dan een voetnoot in de geschiedenis. Daarom herdenken we samen met de rest van België deze 75e verjaardag en sloten we ons aan bij Liberation Route Europe, het project dat de belangrijkste bevrijdingssites in West-Europa in kaart brengt.” 

Praktisch

De brochure Ze zijn daar. De provincie Antwerpen bevrijd in 1944 kunt u hier downloaden.

Meer details over de bevrijdingssites vindt u liberationroute.nl.

Gregory Vercauteren