Wielermuseum en Jan Trachet winnen West-Vlaamse Erfgoedprijs

Wielermuseum

Koers is religie

Op zaterdag 25 november reikte de Provincie West-Vlaanderen haar tweejaarlijkse Erfgoedprijs uit. In de categorie publiekswerking kaapte Het Wielermuseum de prijs weg voor de tijdelijke expo Koers is religie. De jury koos de expo omdat het bijdraagt tot een betere ontsluiting van belangrijk West-Vlaams erfgoed. Het gaat daarbij zowel om het kerkgebouw (waar de expo plaatsvindt), de museale collectie als om het immaterieel erfgoed van verhalen en tradities. Daarnaast was de jury van oordeel dat die ontsluiting op een bijzonder inventieve, creatieve manier gebeurt. Tot slot roemde de jury Koers is religie ook als inspirerend voorbeeld van hoe een museum tijdens een sluitingsperiode toch een werking kan onderhouden.

Havensites

Jan Trachet verraste de jury met zijn onderzoek naar verdwenen dorpen in de Zwinstreek. Hij is de laureaat in de categorie onderzoek. De archeoloog ontdekte een middeleeuws havennetwerk in de Zwinstreek. Opvallend daarbij is dat hij de sporen blootlegde zonder de bodem te verstoren. Door gebruik te maken van drones, bodemsensoren en archiefonderzoek vond Jan Trachet de historische resten.

Premiewinnaars

Een onafhankelijke jury koos de winnende projecten uit een lijst van 23 genomineerde initiatieven. Naast de twee laureaten kwamen er nog twee premiewinnaars uit de bus: het Yper Museum voor het project Van Stadhuis naar Huis van de Stad en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, voor de ontsluiting van de zwikken in de Gravenkapel.

De laureaten winnen 5.000 euro en de premiewinnaars strijken elk 2.500 euro op.

Gregory Vercauteren