Verenigingswerk in vraag en antwoord

Verenigingswerk in vraag en antwoord

Op 5 juli 2018 gaf de Kamer goedkeuring aan het wetsontwerp voor het invoeren van het verenigingswerk. Het verenigingswerk is een nieuw statuut, tussen betaalde arbeid en vrijwilligerswerk. Het centrale idee is particulieren de mogelijkheid te geven om tot maximaal 6.130 euro per jaar onbelast bij te verdienen voor welbepaalde taken. Verschillende van deze taken richten zich expliciet op de erfgoedsector.

De voorbereiding van deze wet heeft nogal wat commotie veroorzaakt. Vooral de relatie met het onbetaalde vrijwilligerswerk gaf aanleiding tot discussie. Volgende websites zetten de puntjes op de i en helpen om het bos door de bomen te zien:

  • www.bijklussen.be is de officiële website over het verenigingswerk. Via deze website kunnen particulieren nagaan welke klussen voor verenigingswerk in aanmerking komen. Openbare besturen en verenigingen kunnen er zich registreren en verenigingswerk melden.
  • Sociare, de werkgeversorganisatie van de socioculturele sector, geeft een antwoord op de belangrijkste vragen in een uitgebreide FAQ.
Gregory Vercauteren