Subsidie aanvragen voor een erfgoedcel? FARO begeleidt en ondersteunt
In 2026 kunt u bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media een subsidieaanvraag indienen voor een erfgoedcel. Zo’n aanvraag vraagt heel wat voorbereiding en denkwerk. Maar u staat er niet alleen voor: FARO begeleidt u graag. Maak kennis met ons breed ondersteuningspalet.
1. Beleidsplanning: dossier en webinars
Het dossier Beleidsplan op de Erfgoedwijzer gidst u door de voornaamste stappen in een beleidsplanningsproces. Vanaf eind november 2024 vindt u hier een opgenomen webinar terug dat u in zevenmijlslaarzen door het planningsproces loodst.
In het voorjaar van 2025 volgen een reeks aanvullende vormingen. In vier beknopte webinars krijgt u alle informatie over de belangrijkste stappen van een beleidsplanningsproces. U kiest zelf aan welke bijeenkomst(en) u wil deelnemen:
- Het bepalen van missie, visie en stakeholders (24 januari 2025)
- De omgevingsanalyse van uw beleidsplan (10 maart 2025)
- Participatieve methodieken in een beleidsplanningsproces (24 maart 2025)
- Van SWOT naar doelstellingen (23 mei 2025)
Deze webinars zijn gratis voor wie een subsidieaanvraag voor een erfgoedcel voorbereidt. In het najaar van 2025 plannen we nog een vorming over de opmaak van begrotingen, samen met OP/TIL.
2. Intervisiegroep
FARO start in het voorjaar ook een intervisiegroep voor wie een aanvraag voor een erfgoedcel voorbereidt. Centraal staan kennis- en ervaringsdeling. Tijdens elke bijeenkomst focussen we op een welbepaald thema. Deze thema’s hebben we van tevoren samen met de bestaande erfgoedcellen vastgelegd:
- Een gemeenschappelijke visie & strategische doelstellingen voor de erfgoedcel en de bovenlokale cultuurwerking (22 april 2025), organisatie i.s.m. OP/TIL
- Lokaal ondersteuningsbeleid: evaluatie en nieuwe tendensen (8 mei 2025)
- Lerend falen (24 juni 2025): hier delen we ervaringen over afgelopen, minder geslaagde cultureel-erfgoedprojecten of ambities die niet gerealiseerd zijn. Welke lessen kunnen we uit deze ervaringen trekken met het oog op een nieuw beleidsplan?
- Ontwerpdoelstellingen aan elkaar voorleggen en bespreken (18 september 2025)
We zorgen telkens voor een vertrouwelijke en veilige omgeving om ervaringen te delen. U kunt kiezen aan welke bijeenkomsten u deelneemt.
3. Begeleiding op maat
Uiteraard kunt u bij ons ook terecht voor begeleiding op maat. Dat kan gaan om:
- Individueel advies: samen met u bekijken we het parcours van uw beleidsplanningsproces, we bespreken mogelijke methodieken om inspraakmomenten te organiseren …
- Deelname stuur- of klankbordgroep: in het beleidsplanningsproces wordt doorgaans een stuur- of klankbordgroep in het leven geroepen. Als u dat vraagt, kan een FARO-medewerker deel uitmaken van zo'n groep.
- Nalezen van ontwerpteksten (of specifieke passages) van subsidieaanvragen: in de laatste fase van het planningsproces kunt u uw ontwerpteksten voorleggen aan FARO. Graag geven we onze feedback.
Werkwijze
- We staan met vier collega’s voor u klaar: Anne Milkers, Wouter Lammens, Jacqueline van Leeuwen en Gregory Vercauteren, elk met een eigen expertise.
- Wilt u een beroep doen op onze dienstverlening op maat? Stuur dan een e-mail naar Gregory Vercauteren. Op basis van de aard van uw vraag, brengt hij u vervolgens met de aangewezen collega in contact.
Wat doet FARO niet?
- We schrijven geen subsidieaanvragen: zoals hierboven vermeld geven we feedback op ontwerpen van beleidsplannen, maar we schrijven zelf geen teksten.
- We bieden geen procesbegeleiding aan: we reiken graag methodieken, tips & tricks aan om uw beleidsplanningsproces te organiseren, maar modereren geen vergaderingen of stakeholdergesprekken.
Meer weten?
Door de combinatie van een handleiding met vorming, de intervisiegroep en de individuele begeleiding hopen we u zo goed mogelijk te ondersteunen in uw aanvraag. Heeft u toch nog vragen? Of wilt u meer informatie over ons ondersteuningsaanbod? Neem dan zeker contact op.
Het beleidskader: de puntjes op de 'i'
- Het Cultureelerfgoeddecreet vormt het Vlaamse beleidskader, op basis waarvan u een subsidie kan aanvragen voor een 'dienstverlenende rol op bovenlokaal niveau'. De erfgoedcel is het team dat ervoor zorgt dat de doelstellingen uit uw subsidieaanvraag mee worden uitgevoerd.
- De indiendatum is uiterlijk 1 april 2026 voor kunststeden en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie is de uiterste indiendatum 15 januari 2026.
- Wilt u meer weten over het beleidskader? Meer informatie vindt u op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.