Ruim 475.000 euro voor erfgoedprojecten tijdens het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

EYCH

2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. In Vlaanderen kon het cultureel-erfgoedveld in dat kader projectsubsidies aanvragen, zowel voor onroerend als voor roerend of immaterieel erfgoed. Daarbij lag de nadruk op participatie en educatie.

De twintig goedgekeurde projecten, goed voor een totaalbedrag van 478.248,70 euro, willen het maatschappelijk draagvlak voor erfgoedzorg verhogen. Ze betrekken diverse doelgroepen en burgers bij erfgoed en bevorderen de samenwerking tussen diverse actoren.

Logo EYCH

Minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois: “Met dit themajaar focussen we met ons erfgoed op onze Europese geschiedenis, onze gedeelde normen en waarden. Ook in Vlaanderen zijn we daar heel concreet mee bezig en met deze twintig projecten zetten we dat extra in de kijker. We doen er alles aan om een kwaliteitsvol erfgoedbeheer uit te bouwen met een groot maatschappelijk draagvlak. Op die manier kunnen ook toekomstige generaties Vlamingen blijven genieten van ons rijke Vlaamse verleden.”

Minister van Cultuur Sven Gatz: “Wie het overzicht leest van de goedgekeurde projecten verspreid over heel Vlaanderen, stelt vast met welke verrassende en verfrissende variatie van onderwerpen en thema’s zoveel verenigingen en vrijwilligers in de erfgoedzorg aan de slag gaan tijdens dit speciale Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Ons erfgoed leeft en floreert en is in goede handen. Het doet deugd te zien hoe zoveel verschillende en rijke aspecten van het Vlaamse verleden een mooie toekomst tegemoet gaan.”

Klik hier voor een overzicht van de goedgekeurde projecten.

Gregory Vercauteren