Reveil2017. Een nieuwe traditie op Allerheiligen

Reveil2017. Een nieuwe traditie op Allerheiligen

Op 1 november 2017 vindt Reveil opnieuw plaats, al in zo’n zeventig gemeenten in Vlaanderen en Brussel. Vaak spelen fanfares of artiesten een serene, akoestische sessie. Maar er zijn ook een aantal activiteiten met een erfgoedlink.

In Deerlijk, Dessel en Wetteren vertellen de heemkringen telkens enkele levensverhalen van opmerkelijke overleden dorpsfiguren. Soms treurige vertellingen, maar ook grappige anekdotes. Een eerbetoon aan de helden van alledag. In Molenbeek kunt u deelnemen aan een erfgoedwandeling, aangeboden door BrukselBinnenstebuiten. De wandeling laat u kennismaken met de eenvoudige graven van kanaalschippers en arbeiders, maar ook met pronkende grafmonumenten van industriëlen, kunstenaars en politici. In Oostende krijgen bezoekers een korte duiding bij de geschiedenis van de begraafplaats ‘Paster Pype’. Ook hier geven poëzie en een streepje muziek deze activiteit een intieme sfeer.

Bij sommige activiteiten is de link met erfgoed wat losser, maar daarom niet minder relevant. In Wuustwezel spoort Reveil samen met het project 'Hellemonden'. Samen met de Werkgroep Groote Oorlog brengt de Cultuurraad op 1 november een origineel poëzieparcours dat dichtersstemmen uit WO I opnieuw laat weerklinken. Aan elk van deze graven kan u een ander gedicht van een oorlogsdichter beluisteren. Ook op heel wat andere plaatsen brengen muzikanten en vertellers nummers, verhalen of gedichten over funerair erfgoed of een ingrijpende gebeurtenis uit het collectieve geheugen van een lokale gemeenschap.

Blogpost en verhalenbundel

REVEIL heeft een blogpost gelanceerd, die ook na Allerheiligen online blijft. Iedereen kan daar een herinnering neerschrijven aan een dierbare overledene. Alle REVEIL-inzendingen zijn nu ook gebundeld in een bundel, die zal worden gepresenteerd op de Boekenbeurs. Het boek kan u bestellen, met een vrije bijdrage. U helpt er ineens mee aan het voortbestaan van Reveil.

Reveil, 1 november 2015, Kortrijk, Joris Bulckens/Studio Brussel

Allerheiligen en Allerzielen

REVEIL17 sluit aan bij een tendens in België om eerder op Allerheiligen de overledenen te herdenken. In de rooms-katholieke traditie is 2 november - Allerzielen - hiervoor bedoeld. Omdat 2 november in België geen officiële feestdag is en 1 november wel, gaan veel mensen al een dag vroeger naar het kerkhof. Zo worden de doden dus eigenlijk herdacht op Allerheiligen, het feest ter ere van de heiligen. Meer informatie over beide tradities vindt u op de website van LECA.

Meer weten?

Ontdek alle activiteiten op de website van Reveil. In 2016 verscheen in het tijdschrift van FARO nog een artikel over de ontstaansgeschiedenis van dit warme en betekenisvolle evenement.

Foto's:

  • Reveil, 1 november 2016, Deerlijk, Gert-Jan De Baets/Studio Brussel
  • Reveil, 1 november 2015, Kortrijk, Joris Bulckens/Studio Brussel
Gregory Vercauteren