Provincie Antwerpen neemt archief Agfa-Gevaert onder haar hoede

Het historische archief van het bedrijf Agfa-Gevaert in Mortsel gaat over naar de provincie Antwerpen en het FotoMuseum. In de collectie zitten heel wat foto's, maar ook een hoop informatie over oprichter Lieven Gevaert, een industrieel die medebepalend was voor de geschiedenis van Vlaanderen.

In Varenthof, een kasteeltje naast de fabriek, wordt de bedrijfscollectie sinds 1985 bewaard. Omdat het kasteeltje een andere bestemming krijgt, moest een nieuwe plek gevonden worden voor het archief van de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert. De provincie Antwerpen neemt dit historische archief nu onder haar hoede. Het FotoMuseum provincie Antwerpen (FoMu) zal, samen met ETWIE en ADVN, een herbestemmingstraject uitwerken voor de collectie.

Historische collectie

De collectie omvat onder meer foto's, affiches, films en andere memorabilia. Het gaat om verschillende deelcollecties, die hun oorsprong vinden in onder meer de persoonsarchieven van Lieven Gevaert, Frans Van Cauwelaert en andere bedrijfsmedewerkers, alsook in bedrijfsarchieven en die van bedrijfsclubs. De collectie is volgens de provincie fotografisch gezien de belangrijkste van België.

"Agfa-Gevaert is tot op de dag van vandaag een begrip en een bedrijf dat voor vele mensen in de regio en in heel onze provincie voor altijd verbonden blijven aan fotografie en filmrolletjes", aldus gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). "De rol die Lieven Gevaert heeft gespeeld gaat bovendien veel verder dan het stichten van een internationaal bedrijf. Als oprichter van onder meer het Vlaams Economisch Verbond heeft hij een niet te evenaren rol gespeeld binnen de Vlaamse Beweging en de culturele, economische en intellectuele ontvoogding van Vlaanderen."

Bron: deredactie.be

Gregory Vercauteren