Oudste klompenmaker van België geeft les. Of hoe intergenerationeel erfgoed kan zijn

Sinds kort is Vlaanderen een ambachtenmuseum rijker: het klompenmuseum Den Eik in Veerle (Laakdal). Drijvende kracht achter, en grote blikvanger van, dit lokale museum is Sam Mondelaers, 89 jaar en de oudste actieve klompenmaker van België. Om het ambacht te vrijwaren geeft Sam in het museum geregeld cursussen en demonstraties. En het klompenmaken zit duidelijk in de familie: zo’n zeventig jaar geleden leerde Sam de stiel van zijn vader en zijn zonen kennen inmiddels ook de kneepjes van het vak.

Almaar meer beleidsmakers en organisaties zetten ‘intergenerationeel werken’ bovenaan hun agenda. Dit betekent dat zij willen werken met en voor verschillende generaties tezamen, vanuit een interactieve aanpak die steunt op ontmoeting, dialoog en respect. Vooral binnen het sociaal-cultureel werk, vormingswerk, buurtwerk en de sociaal-artistieke praktijk, jeugd- en ouderenzorg wordt momenteel volop geëxperimenteerd met intergenerationeel werken.

Het Klompenmuseum illustreert dat in de cultureel-erfgoedsector al vaak intergenerationeel wordt gewerkt, zonder dat we er altijd bij stil staan. Meer nog, erfgoed heeft bijna altijd iets intergenerationeels. Of het nu gaat om objecten, oude ambachten, tradities of volksliederen… een belangrijke vraag is telkens hoe dit erfgoed wordt overgeleverd van generatie op generatie, hoe jongere generaties dit erfgoed beleven en op hun beurt willen overdragen. Door die overdracht kunnen verschillende generaties met elkaar in contact komen, treden zij met elkaar in dialoog en leren zij elkaar beter kennen.

Deze vaststellingen zijn de aanleiding tot de studienamiddag ‘Rewind & Fastforward. Intergenerationeel werken in de cultureel-erfgoedsector’. Met deze studienamiddag willen we verkennen wat intergenerationeel werken kan betekenen in de cultureel-erfgoedsector. Waarom is het vandaag zo belangrijk voor zovele beleidsmakers en organisaties? Waarin zitten precies de kansen voor cultureel-erfgoedorganisaties? En (hoe) kan erfgoed bijdragen tot een sterker intergenerationeel besef in de samenleving? Hierbij komen zowel meer theoretische reflecties aan bod als enkele praktijkvoorbeelden. Bij deze laatste zal het klompenmuseum natuurlijk niet ontbreken.

Website Klompenmuseum

Gregory Vercauteren