Oproep: buurten op den buiten

Met de oproep 'Buurten op den Buiten' ondersteunen de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij bewoners die een project willen realiseren voor hun buurt of dorp. Het gaat om projecten die de kwaliteit van het leven in een dorp of buurt verbeteren en de contacten bevorderen tussen een ruime en diverse groep van bewoners. De Stichting wil vooral projecten ondersteunen die alle buurt- of dorpsbewoners aanspreken.

Projecten met een erfgoedlink

De voorbije jaren heeft de KBS binnen deze oproep ook lokale projecten met een erfgoedlink gesubsidieerd. Zo ontving men vorig jaar in Kortessem een subsidie om o.m. een film te maken met oude dorpsverhalen. In 2015 kreeg het museum 't Grom - Midzeelhoeve een subsidie om een 'samentuin' op te starten en een oude serre herop te bouwen. In Lubbeek kreeg een buurtwerking ondersteuning voor de renovatie van een gezamenlijke bakoven. De gemeente Leopoldsburg kreeg dan weer subsidies voor 'De Groote Rappèl', een evocatie van de geschiedenis van deze garnizoensstad.

Wie komt in aanmerking?

  • Buurtbewoners die zich verenigd hebben in een formele vereniging of een informele groep (feitelijke verenigingen, burengroep, buurtcomité …).
  • Lokale organisaties of verenigingen (buurthuizen, jeugdhuizen, sociaal-culturele verenigingen …). Hierbij is het cruciaal dat het om een activiteit gaat die niet beperkt blijft tot de leden, maar de actieve betrokkenheid van andere bewoners garandeert.
  • Lokale besturen die samen met bewoners een dynamiek op gang willen brengen en in samenspraak met bewoners concrete dingen realiseren.
  • 'Buurten op den Buiten' richt zich niet tot de stedelijke centra, maar wel tot meer landelijke gemeenten, deelgemeenten of gehuchten.

Indienen?

Een project indienen kan tot en met 25 september 2017, via de website van de Koning Boudewijnstichting.

Gregory Vercauteren