'Onze Vergeten Helden'. Word meter of peter van een oorlogsgraf

reperk met soldatengraven op de Stedelijke begraafplaats van Blankenberge

Zo'n 41.000 Belgische militairen sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op vraag van de families werden velen onder hen herbegraven op begraafplaatsen in de thuisgemeente. Nu, 100 jaar later, blijven er nog zowat 6.000 ‘gerepatrieerde graven’ over.

Identificeren

Met de hulp van de gemeentes kon het WHI al de meeste gerepatrieerde graven identificeren. Hun gegevens zijn opgenomen in het Belgian War Dead Register (www.wardeadregister.be). Daar kan u zoeken naar de gesneuvelden uit uw gemeente.

Doe mee

Met het project Onze Vergeten Helden wil het War Heritage Institute (WHI) deze graven identificeren, markeren en herinneren. Ook u kan aan dit project meewerken, in de eerste plaats door meter of peter te worden van een ‘Vergeten Held’. Surf naar www.wardeadregister.be en zoek een graf van een gerepatrieerde gesneuvelde in uw gemeente. Als peter of meter kan u zijn graf af en toe bezoeken, een bloemetje neerleggen, een biografisch onderzoek doen naar uw soldaat of er een creatief werkje over maken. Bevestig dit peterschap door op www.wardeadregister.be aan de fiche van uw soldaat een foto of filmpje toe te voegen van wat u gedaan heeft.

Ook gemeentebesturen kunnen aan dit project meewerken. Zij kunnen gerepatrieerde graven markeren met een speciaal grafplaatje en/of aan de ingang van de begraafplaats een bord te plaatsen met het opschrift ‘Belgische oorlogsgraven’. Hoe meer gemeentes tegen 11 november 2018 de gerepatrieerde graven van een grafplaatje voorzien, hoe meer ‘Onze Vergeten Helden’ terug in de aandacht komen.

Koninklijk startschot

Koning Filip voorziet op 2 mei 2018 het eerste van 6.000 burgergraven van een herinneringsplaatje. Het gaat om het gezamenlijke graf van de broers Alexandre en Adolphe Halleux, op de Brusselse begraafplaats. Het laatste van de 6.000 plaatjes wordt op 11 november aan het graf van de Onbekende Soldaat gehangen, de bekendste gerepatrieerde soldaat van ons land.

Alle info vindt u op de website van het War Heritage Institute.

Op de foto: Ereperk met soldatengraven en monument 'Moedersmart' op de stedelijke begraafplaats van Blankenberge. Bron: Wikimedia Creative Commons. Auteur: Zeisterre.

Gregory Vercauteren