Naamsverandering voor intergemeentelijk samenwerkingsverband: TERF wordt BIE

Logo BIE. RADAR - BROERE - TERF

TERF is een intergemeentelijk samenwerkingsverband waarmee de Vlaamse Gemeenschap een cultureel-erfgoedconvenant heeft afgesloten. Voor de uitvoering van dit convenant is ook een erfgoedcel opgericht, met dezelfde naam. De projectvereniging kiest nu voor een nieuwe overkoepelende familienaam, BIE, met een scherpere profilering van de onderscheiden deelwerkingen. De erfgoedcel blijft verdergaan onder de naam TERF.

Het intergemeentelijk samenwerkingsverband, dat is opgestart in 2008, bundelt zeven gemeenten uit het midden van West-Vlaanderen (Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden). Doorheen de jaren heeft het verschillende deelwerkingen uitgebouwd. De cultureel-erfgoedsector is wellicht het meest vertrouwd met de erfgoedcel TERF. Daarnaast herbergt het intergemeentelijk samenwerkingsverband nog een samenwerking van bibliotheken (BROERE) en een dienst onroerend erfgoed (IOED).

Gaandeweg ontwikkelden deze drie diensten andere invalshoeken en werkwijzen. Dit bracht verwarring bij het brede publiek: wie deed nu juist wat, bij wie precies kon u terecht met specifieke vragen, ideeën of voorstellen … het was niet altijd even duidelijk. TERF zocht en vond een nieuwe overkoepelende familienaam met een scherpere profilering voor de drie partners: elk blijft de eigen naam behouden (uitgezonderd IOED, die nu RADAR heet) en werkt en communiceert met één zelfde huisstijl.

De keuze viel op ‘BIE’, een krachtige koepelnaam die het vernieuwende karakter van de projectvereniging beter in de verf moet zetten. De nieuwe naam heeft liefst drie betekenissen:

  • BIE als ‘Biezonder’, verwijzend naar de uniciteit van deze netwerkorganisatie met drie partners: Erfgoedcel TERF, het BROERE bibliotheeksamenwerkingsverband en de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst RADAR. BIE is op dit moment het enige intergemeentelijk samenwerkingsverband in Vlaanderen met deze driedubbele focus.
  • BIE als West-Vlaams voor het insect ‘bij’, typerend voor de voortdurende zoektocht naar nieuwe kansen en invalshoeken om jong en oud in de regio actief te laten proeven van erfgoed en cultuur.
  • BIE als ‘In de nabijheid van’, steeds in samenwerking met andere geïnteresseerde partners (jeugdwerk, onderwijs, milieu, economie, toerisme, sport, welzijn …


Meer informatie vindt u in de BIE-folder of op de website.

Gregory Vercauteren