Lokaal erfgoed in 52 kaarten. Het erfgoedkwartet van Beringen

Het erfgoedkwartet van Beringen

Het Beringse kwartetspel dateert al van 2016. Ik heb het onlangs leren kennen toen Paulien Parren, een deelneemster van de FARO-starterscursus lokale erfgoedwerker, er mijn aandacht op vestigde. Paulien Parren is cultuurbeleidscoördinator van Beringen. In 2015 begonnen de Beringse cultuurdienst, een werkgroep en Erfgoedcel Mijn-Erfgoed aan de opmaak van het spel. “Dit was geen eenvoudige taak: thema’s selecteren, teksten en foto’s verzamelen, teksten schrijven, de teksten herlezen en wat bijschaven … Een hele leerzame kluif waar met plezier aan is gewerkt! Er is zoveel erfgoed en monumenten aanwezig dat we met gemak meerdere kwartetspellen hadden kunnen ontwikkelen", vertelt Paulien.

De dertien thema’s die u terugvindt in het kwartet zijn: naam, oorlog, kapellen, molens, historische figuren, natuur, kerkschatten, mijnsite, religie, water, tradities, markante gebouwen en parken en pleinen. De troeven op de kaarten zijn een mooie mix van bekend, minder bekend of wellicht zelfs onbekend erfgoed.

De bedoeling van dit kwartetspel is om de mensen warm te maken voor het erfgoed in Beringen. In 52 kaarten wordt het erfgoed spelenderwijs toegankelijk gemaakt voor jong en oud. Zo ontvingen de basis- en secundaire scholen in Beringen elk vijf exemplaren. “Een ideale gelegenheid om leerkrachten, kinderen en jongeren te laten kennismaken met het nog bestaande erfgoed in Beringen", aldus schepen van cultuur Patrick Witters bij de lancering van het spel in 2016.

Het spel is alleszins een schot in de roos. Er werden 3.000 kaartsets gedrukt en die zijn vrijwel allemaal de deur uit.

Het kwartetspel kwam tot stand in samenwerking met en met de financiële steun van de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed.

Gregory Vercauteren