Internationale dag van het Vrijwilligerswerk: u doet toch ook mee?

Dag van de vrijwilliger: doet uw erfgoedorganisatie mee?

5 december is het opnieuw de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk. Ook u kunt meewerken en zo uw vrijwilligers nog eens extra in de bloemetjes zetten. Niet toevallig is het thema 'Samen blijven schitteren'. Want ook het vrijwilligerswerk ondervond de gevolgen van de coronacrisis.

Doet u iets om de vrijwilligers te bedanken in uw museum, archief, erfgoedcel, vereniging, erfgoedbibliotheek …? Laat het weten en deel het op 5 december. Alle informatie vindt u op de website van het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk, dat deze internationale dag coördineert in Vlaanderen. U vindt er affiches, wenskaarten en een dankwoord van Eva Hambach, directeur van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk.

Erfgoedvrijwilligers en corona

Het thema 'Samen blijven schitteren' is niet toevallig gekozen. Want ook het vrijwilligerswerk ondervond de gevolgen van de huidige pandemie, ook in de erfgoedsector. Dit bleek onder meer uit het FARO-onderzoek Cultureel erfgoed en corona.

Vrijwilligers werden voor corona in cultureel-erfgoedorganisaties vaak ingezet voor een breed spectrum aan ondersteunende taken (gidsen, registreren, depotwerk, etc.). Zij zijn dan ook een essentiële schakel in de erfgoedwerking, maar moesten hun werk verplicht staken tijdens de pandemie. Vele erfgoedorganisaties zijn momenteel erg bezorgd omdat blijkt dat de vrijwilligers niet of slechts in beperkte mate terugkomen. Erfgoedverenigingen wijzen op een gelijkaardig probleem. Veel verenigingen zijn nu namelijk slapende waardoor de echte impact van corona niet zichtbaar is, maar ook bij hen heerst de vrees dat zij (een deel van) hun actieve leden en vrijwilligers zullen verliezen.

De impact hiervan op lange termijn voor het lokale Vlaamse erfgoedveld is momenteel nog niet duidelijk, maar zou wel eens groot kunnen zijn. Er is dan ook een grote vraag naar effectieve en werkbare strategieën om vrijwillige erfgoedmedewerkers opnieuw te activeren en om het lokale verenigingsleven te promoten. Bovendien blijft de uitdaging die we reeds een decennium geleden formuleerden vandaag even relevant: hoe kunnen lokale erfgoedverenigingen hun bestuur en ledenbestand diversifiëren? Verenigingen die diverser zijn en dus steunen op een bredere maatschappelijke basis zijn namelijk veerkrachtiger dan andere.

Meer informatie over het onderzoek Cultureel erfgoed en corona vindt u hier

Gregory Vercauteren