Intergemeentelijk archiefteam in regio Midden-West-Vlaanderen gestart

In het midden van West-Vlaanderen is in januari 2016 een intergemeentelijke archiefdienst gestart. Coördinator van deze archiefwerking is Leen Breyne, oud-medewerker bij FARO.

De archiefdienst werkt voor en door de gemeenten Izegem, Hooglede, Ledegem, Moorslede, Wielsbeke en Wingene. Deze dienst bestaat uit drie medewerkers. Coördinerend archivaris is Leen Breyne. Tot eind 2015 werkte Leen  bij FARO, als coördinator van de Erfgoeddag. In haar nieuwe functie is Leen het eerste aanspreekpunt voor de verschillende besturen. Zij maakt een plan van aanpak voor een goede basiszorg van het archief en dat op maat van elke gemeente. Samen met Elisabeth Blancke werkt ze aan een inventaris en een informatiebeheersplan. Ken Brouwers ondersteunt het team. Hij voert de opgestelde selectielijsten en vernietigingslijsten uit in de verschillende gemeentelijke archieven.

De archiefdienst werkt in de schoot van Midwest. Dit is een overleg- en samenwerkingsplatform van zeventien gemeentebesturen in het midden van West-Vlaanderen. De dienst krijgt ook de steun van de provincie en projectvereniging BIE. BIE is het intergemeentelijk samenwerkingsverband waaronder ook de erfgoedcel ressorteert. De vorderingen van de archiefdienst kunt u volgen via www.bienet.be.

Deze nieuwe archiefdienst illustreert nog maar eens hoezeer intergemeentelijke samenwerking ook voor erfgoed in de lift zit. Sinds 2005 zijn er heel wat gemeentebesturen die samenwerken voor lokaal cultureel erfgoed, al dan niet via een cultureel-erfgoedconvenant. Meer en meer gemeentebesturen vinden elkaar ook voor hun (bestuurlijk-administratieve) archiefwerking. Zo vindt u, behalve bij Midwest, ook in het Land van Dendermonde, Poperinge-Vleteren en in de Antwerpse Kempen een intergemeentelijke archiefdienst.

Gregory Vercauteren