Hoe kunnen lokale besturen het verenigingsleven ondersteunen tijdens de coronacrisis?

Foto: PIRO4D via Pixabay

De coronacrisis hakt er ook bij lokale erfgoedverenigingen zwaar in. Deze verenigingen kijken vaak naar hun lokaal bestuur voor ondersteuning. Een rits koepelorganisaties uit de vrijetijdssectoren lanceren nu een oproep aan lokale besturen om deze verenigingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Voor de erfgoedsector hebben Histories, WIE en OCE deze oproep mee opgesteld.

De Vlaamse en federale regeringen hebben verschillende crisismaatregelen aangekondigd in het kader van COVID-19. Deze maatregelen gaan voorbij aan de meeste lokale verenigingen,  die zelden tot nooit een professionele medewerker hebben. Dit is een voorwaarde om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor de Vlaamse hinder- en compensatiepremie.

De meeste lokale verenigingen zijn dus afhankelijk van de goodwill van hun gemeentebestuur. Om lokale besturen daarbij te inspireren, bundelen een rits koepelorganisaties uit de vrijetijdssector een aantal voorstellen. De voorgestelde maatregelen kunt u hier raadplegen.

Het initiatief komt van volgende organisaties: De Federatie, de Vlaamse Jeugdraad, de Vlaamse Sportfederatie, oKo, het Circuscentrum en, voor de erfgoedsector, Histories, Werkplaats Immaterieel Erfgoed en OCE.

Foto: PIRO4D via Pixabay

Gregory Vercauteren