Erfgoedcel Leieschelde uit de startblokken

Sinds kort is de erfgoedcel Leieschelde actief. Ze ressorteert onder de Projectvereniging POLS, een intergemeentelijk samenwerkingsverband van zes gemeenten waarmee de Vlaamse Gemeenschap eind 2012 een cultureel-erfgoedconvenant heeft afgesloten. Deze erfgoedcel is de 22ste in Vlaanderen.

POLS, voluit het 'Platform Omgeving Leie en Schelde', is een samenwerking tussen de gemeenten Deinze, Zulte, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Gavere en De Pinte. Sinds haar ontstaan heeft POLS al een stevig erfgoedparcours afgelegd, met projecten zoals de erfgoeddatabank, de voorbereiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog en de uitwerking van een subsidiereglement voor cultureel-erfgoedprojecten. De nieuwe erfgoedcel zal een bijkomende dynamiek aan deze werking verlenen. Zij wil erfgoedzorgers ondersteunen, uitwisseling van kennis en ervaring stimuleren en inspirerende cultureel-erfgoedprojecten realiseren. Tegelijk wil zij een aanspreekpunt en bruggenbouwer zijn, over de grenzen van gemeenten en sectoren heen. De erfgoedcel gaat de uitdaging aan om een zo breed mogelijk publiek bewust te maken van de waarde van cultureel erfgoed en ervoor te zorgen dat de toekomst van dit cultureel erfgoed gevrijwaard wordt.

Binnen de erfgoedcel zijn nu drie personen aan de slag. Jolien Verroeye, die voordien bij Erfgoedcel Meetjesland werkte, is er erfgoedcoördinator. Historicus Manuel Van den Abeele is projectmedewerker Erfgoedbank en Erfgoedhaltes. Stefaan De Groote, de drijvende kracht bij de oprichting van het convenant, is coördinator van het overkoepelende intergemeentelijk samenwerkingsverband POLS.  Binnen enkele weken zal een vierde kracht de erfgoedcel versterken: David Vanhee, die nu nog werkt voor de Kale-Leie Archeologische Dienst.

Heeft u vragen over deze erfgoedcel of over het cultureel erfgoed van Deinze, Zulte, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Gavere en De Pinte? Aarzel dan niet om de medewerkers te contacteren.

Vanuit FARO wensen we de jonge erfgoedcel en de gemeentebesturen alvast een vliegende start toe en alle succes bij het realiseren van hun cultureel-erfgoedagenda!

Contactgegevens
info@egcleieschelde.be
stefaan.degroote@egcleieschelde.be (coördinator POLS)
manuel.vandenabeele@egcleieschelde.be (projectmedewerker Erfgoedbank en Erfgoedhaltes)
jolien.verroeye@egcleieschelde.be (coördinator Erfgoedcel)

Daarnaast kunt u POLS ook volgen op Facebook.
 

Gregory Vercauteren
Opening / lancering