COMEET ontvangt Vlaamse Cultuurprijs Lokaal Cultuurbeleid

Cultuuroverleg Meetjesland, kortweg COMEET, ontving op 9 september 2016 de Vlaamse Cultuurprijs voor Lokaal Cultuurbeleid. Ook voor erfgoedwerkers is COMEET geen onbekende speler. Dit intergemeentelijk samenwerkingsverband groepeert meerdere werkingen, waaronder die van Erfgoedcel Meetjesland. De jury loofde COMEET om zijn integrale en brede werking.

COMEET is een cultuurdienst en projectvereniging voor 14 gemeenten in het Meetjesland. Dit samenwerkingsverband werkt rond bibliotheken, erfgoed, lokaal cultuurbeleid en podia. De voorbije jaren zorgde COMEET voor een groeiend cultuuroverleg in de regio. COMEET brengt op regelmatige basis vrijwilligers en vaklui samen om kennis en ervaring uit te wisselen. Het organiseert ook vorming, initieert projecten en informeert over het cultuur- en vrijetijdsaanbod in het Meetjesland.

De jury van de Cultuurprijs wil met COMEET de regionale samenwerkingsverbanden onder de aandacht brengen als model voor lokaal cultuurbeleid. Volgens de jury hebben vooral kleinere spelers baat bij een inspirerende regionale samenwerking.

COMEET kreeg de prijs uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. “COMEET onderstreept het belang van samenwerking, ondersteuning, versterking en begeleiding van het lokaal cultuurbeleid over verschillende gemeenten heen”, aldus de minister.

De voorzitter van COMEET, Stijn Coppejans, betoonde zich uiteraard tevreden: “Hoewel ons werkgebied vrij groot is, is de afstand met onze stakeholders altijd klein gebleven. Het enthousiasme van zowel de vele cultuurorganisaties, de raad van bestuur, onze lokale collega's als de medewerkers heeft een cultuur van vertrouwen, ambitie en creativiteit opgebouwd. Deze cultuurprijs Lokaal Cultuurbeleid behoort dan ook toe aan de honderden gangmakers uit de hele streek”

De Cultuurprijs Lokaal Cultuurbeleid werd uitgereikt tijdens de officiële lancering van Cultuurconnect, in Brussel. Cultuurconnect is een nieuwe organisatie die bijzondere aandacht besteedt aan de digitale uitdagingen van het lokaal cultuurbeleid.

Gregory Vercauteren