Breng Reveil naar uw gemeente en maak van 1 november een dag van herinnering en verhalen

Campagnebeeld Reveil19

Op 1 november wil Reveil de stilte op zoveel mogelijk begraafplaatsen doorbreken. Muzikanten, dichters en verhalenvertellers dompelen hun begraafplaats dan onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Reveil doet ook een warme oproep naar erfgoedwerkers om dit initiatief in hun gemeente mee te ondersteunen.

Inspiratie uit de lokale erfgoedpraktijk

Reveil zet in op het immaterieel erfgoed van en eigentijdse rituelen rond rouw en herinnering. Elk jaar op 1 november dompelen muzikanten, fanfares, dichters en verhalenvertellers over heel Vlaanderen hun lokale begraafplaats onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen.

Ook erfgoedwerkers kunnen meewerken aan Reveil. Heemkring Dorp en Toren uit Deerlijk is van bij het prille begin betrokken bij dit bijzondere initiatief. Vorig jaar interviewden we de voorzitter en vroegen waarom Reveil zo belangrijk is voor deze heemkring: “Het is telkens een mooi en warm gebeuren, maar het sluit ook goed aan bij de doelstellingen van onze vereniging. Als heemkring verzamelen en onderzoeken we alles wat met Deerlijk te maken heeft. Maar we willen de bevolking ook warm maken voor het lokale erfgoed. Door mee te werken aan Reveil ontmoeten we mensen die zelden op de klassieke erfgoedactiviteiten afkomen.”

In 2019 is het de zesde keer dat Reveil plaatsvindt. Doorheen de jaren is Reveil erin geslaagd om extra betekenis te geven aan de traditie van Allerheiligen en Allerzielen. Dit is ook de Vlaamse Gemeenschap opgevallen. In 2018 sleepte Reveil de Ultima – dit is de Vlaamse Cultuurprijs – voor het immaterieel erfgoed in de wacht. “Het is indrukwekkend om te zien hoe Reveil een snaar weet te raken bij brede lagen van de bevolking, en niet in het minst bij jongeren die op zoek zijn naar meer eigentijdse rituelen, ook rond rouw en het herdenken van dierbare overledenen. Daarbij is deze organisatie erin geslaagd om vanuit een klein lokaal gegeven een nieuwe traditie te creëren die voor alle gemeenschappen en overtuigingen toegankelijk is en waar duidelijk behoefte aan bestaat.”, aldus de jury bij de uitreiking van de Ultima.

Ook meewerken?

Als erfgoedorganisatie kunt u uw steentje bijdragen door mee een activiteit te organiseren op 1 november. Stuur een mailtje naar reveilvlaanderen@gmail.com en verneem zo of uw gemeente reeds deelneemt. Meer informatie vindt u ook op de website en de Facebookpagina van Reveil.

Gregory Vercauteren