Breng Reveil naar uw gemeente en maak van 1 november Dag van de Vergeten Verhalen

Reveil is een non-profitproject dat mensen op 1 november dichter bij elkaar wil brengen, met muziek, levensverhalen én met respect voor de traditie. Het project begon in 2014 als eerbetoon aan enkele Deerlijkse vrienden die op korte tijd overleden waren. De band Zinger speelde enkele nummers op de lokale begraafplaats en de heemkundige kring vertelde verhalen. Sindsdien is Reveil gegroeid en uitgebreid over heel Vlaanderen. In 2016 was er in zo’n vijftig gemeenten wel een activiteit te beleven op 1 november.

De voorbije edities kreeg Reveil ook de steun van erfgoedorganisaties, die vergeten verhalen van dorpsgenoten of lokale helden afstoften en deelden. Ook voor de komende editie wil Reveil samenwerken met zoveel mogelijk erfgoedorganisaties en heemkundige kringen. Alle verhalen krijgen een plaats op een blog en worden gebundeld in een boek, zodat ze niet opnieuw onder het stof verdwijnen. De publicatie wordt op de deelnemende locaties aangeboden.

Inspiratie uit de praktijk

De Deerlijkse kring Dorp en Toren neemt al sinds de eerste editie deel aan Reveil. In 2016 belichtte de kring twee oorlogsslachtoffers: Donald Mead en William Herbert Handy. Die Engelse soldaten waren in 1944 gesneuveld en zijn begraven op de militaire begraafplaats. De heemkring Dorp en Toren nodigde de families van deze soldaten uit om de derde editie van Reveil bij te wonen. De families konden zo ervaren hoe hun dierbaren blijvend werden herinnerd in de gemeente waar ze gesneuveld waren. Een beklijvend moment, voor iedereen.

In 2016 werkte Heemkundige Kring De Griffioen uit Dessel voor de eerste keer mee. “Onze deelname aan Reveil was een sprong in het duister, maar uiteindelijk een schot in de roos”, zegt voorzitter Luc Damen. “200 mensen zakten tegen valavond af naar het kerkhof van Dessel. Femma verwelkomde hen met stemmig kaarslicht. De mensen luisterden ingetogen naar de verhalen die wij vertelden en de muziek die fanfare De Eendracht speelde. Het klonk wat vreemd op het kerkhof, het warme en dankbare applaus toen de laatste noot muziek uitgestorven was. Dit jaar doen we opnieuw mee, maar dan op het kerkhof van de parochie Witgoor-Dessel.”

Ook andere heemkundige kringen en erfgoedorganisaties werkten in 2016 mee, zoals Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde), Koninklijke Heem- en Geschiedkundige Kring Jan Broeckaert (Wetteren) en Het meiboompje (Gullegem).

Breng Reveil naar uw gemeente

Interesse?

Wilt u dit jaar ook deelnemen? Mail dan naar reveilvlaanderen@gmail.com. Reveil vzw ondersteunt u bij elke stap. Meer informatie vindt u via www.reveil.org of www.facebook.com/reveilvlaanderen.

Gregory Vercauteren